2020. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pályázat környezetbarát háztartási gépek és autók vásárlására

A károsanyag-kibocsátás mérséklésére és a rezsicsökkentésre ad lehetőséget a kormány a háztartásinagygép-cserére, valamint az elektromos autók vásárlásának támogatására indított pályázatokkal – mondta el Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tavalyi pályázati kereteket megemelve a háztartási nagygépek cseréjére kétmilliárd, elektromos autók vásárlására hárommilliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

Hűtőszekrényre, fagyasztóra és mosógépre a korábbi pályázati feltételeknek megfelelően csak magánszemélyek nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Fotó: pixabay.com

Az elnyert támogatás a gép energiahatékonysági besorolásától függően vételárának maximum felét fedezi. A besorolás szerinti A+ kategóriában háztartásonként legfeljebb 25 ezer forintra, az A++-ban 40 ezer forintra, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra lehet pályázni.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a tisztán elektromos autók vásárlására magánszemélyek mellett gazdasági társaságok és önkormányzatok is pályázhatnak. Támogatást a bruttó vételár 21 százalékára, maximum 1,5 millió forintig lehet kérni, változás a korábbi kiíráshoz képest, hogy a 15 millió forint maximális bruttó vételárat 20 millió forintra emelték az elektromos autók esetén – hangsúlyozta Weingartner Balázs.

Neked ajánljuk
Megjelent a zöld civil szervezeteket támogató Zöld Forrás pályázat Egy jó öreg megoldás újrafelfedezése Korcsolyázók a befagyott Pécsi-tavon (képgaléria) Évmilliók óta alakítja a természetet az emberi tevékenység Nagy keletjük van a Renault villanyautóinak is
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam