2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fészkelődő – odúkészítő pályázat

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának rendezésében indul a pályázat.

Az odúkészítés a harkályfélékre jellemző fészeképítési szokás, azonban a harkályok által készített és elhagyott odúkat sok más madárfaj találja fészkelésre alkalmasnak, és odúlakó emlőseink is előszeretettel használják. Az ember által készített odúk célja, hogy alkalmas fészkelőhelyet biztosítson az odúlakó állatok számára, főként olyan élőhelyeken, ahol ezek a fajok egyébként megtalálják a szükséges életfeltételeket.

A pályázat célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek az odúkészítés folyamatával és ezen keresztül az odúlakó madárfajokkal. Az elkészített és kihelyezésre alkalmas odúk az aktív természetvédelmet szolgálják majd.

Az odúkat az A, B, C, D típusú költőodúk és kuvikodúk szabványmérete alapján kell elkészíteni. Fontos szempont, hogy annak fészkelésre alkalmasnak, az ellenőrzés és tisztítás-karbantartás miatt nyithatónak és az időjárás viszontagságaival szemben ellenállónak kell lennie, emellett törekedni kell a természetbarát anyagok felhasználására. Az ódúkról részletes leírást találnak az érdeklődők az mme weboldalán.

Fotó: Crepessuzette/pixabay.com
  • Beküldési határidő: 2019. április 26. (péntek)
  • Eredményhirdetés: 2009. május 10. (péntek) a madarak és fák napján, Felsőtárkány Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont
  • A beérkezett odúk három kategóriában kerülnek értékelésre: alsó tagozatos tanulók, felső tagozatos tanulók, kreatív különdíj

A pályázattal kapcsolatos további információk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán érhetők el.

Neked ajánljuk
Új pályázat a zöld és high-tech magyar vállalkozásokért Erősnek ígérkezik az idei hülyeállatfotó-verseny (képgalériával) Belsőséges fények egy dán dizájner műhelyéből Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: bnpi.hu
Vissza
Hírfolyam