Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meghirdették az Év ökoturisztikai élménye pályázatot

Szeptember 1-jéig jelentkezhetnek az intézmények és programszervezők az Év ökoturisztikai élménye című, pénteken meghirdetett pályázatra.

A Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója pénteken Budapesten, a pályázat meghirdetésén ismertette, hogy a jelentkezéseket kétkörös eljárásban bírálják el, a második fordulóba jutó pályázatokat helyszíni szemlén értékelik. Gönczi Tibor a bírálat legfőbb szempontjai közül kiemelte a természetközeliséget, a digitális és a családbarát elemeket.

Újdonság, hogy a legjobb ökoturisztikai élménynek járó szakmai díj mellett idén közönségdíjat is osztanak a beérkező szavazatok alapján, indokolt esetben pedig különdíjat is megítélnek.

A nyertesek jogosultakká válnak az év ökoturisztikai létesítménye vagy programja cím viselésére. Az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a pályázat jelentőségét a természetközeli szabadidős programok egyre nagyobb népszerűségével indokolta.

Fotó: www.bfnp.hu

Balczó Bertalan hozzátette, hogy a felmérések szerint egy évtized alatt 60 százalékról 90 százalékra nőtt a rendszeresen túrázók aránya, a megkérdezettek 80 százaléka pedig nagyobb távolságot is megtesz, hogy nemzeti parkokat, barlangokat, tájházakat látogathasson, szervezett kirándulásokon vagy más ökoturisztikai programokban vehessen részt.

A természeti értékek bemutatásának jelentőségét felismerték a szolgáltatók, köztük a csaknem 700 ökoturisztikai létesítmény felét működtető nemzeti parki igazgatóságok is, hiszen a közvetlen megismerés megkönnyíti a személyes kötődést és a természetvédelem iránti elköteleződést – hangsúlyozta. Balczó Bertalan azt várja a pályázattól, hogy – hasonlóan az előző évekhez – új ökoturisztikai ötletekkel, tapasztalatokkal és jó gyakorlatokkal ismertetik meg az érdeklődőket.

Neked ajánljuk
Cél a biológiai sokféleség: idén is meghirdette kertmentő pályázatát az agrártárca Naponta bemutat online egy-egy állatot a zárva tartó Schönbrunni Állatkert Idejük van a szorongásoldó harmóniáknak Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam