2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult a nagy tündérrózsa-akció!

A Vadonleső program egy európai szinten is példa nélküli kampányt indít ezen a nyáron a nagyközönség megszólításával a természetes vizeinkben élő védett fehér tündérrózsa elterjedésének feltérképezése érdekében.

Magyarországon 2009 óta működik a Vadonleső program, mely önkéntesek segítségével számos közismert, de védett növény- és állatfajról gyűjt előfordulási adatokat.

A gyűjtött adatokból következtetni lehet az adott védett állat- és növényfaj jelenlegi helyzetére, elterjedésének mértékére, vagy például a változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodóképességére.

A program egyik kiemelt növényfaja a fehér tündérrózsa, mellyel a természetes vízi környezetben gyakran találkozhatunk. Vizesélőhelyekhez kötődő csodaszép, honos növényfajunk, mely a hazai jogszabályok alapján védett, konkrét előfordulási helyei azonban sajnos kevéssé ismertek. Ebben az évben a Vadonleső program ezért egy széleskörű kampány keretében szeretné feltérképezni Magyarország fehértündérrózsa-állományát, melyhez minden vízparton nyaraló vagy vízitúrázó honfitársunk segítségét kérik.

Nimfák a Nymphaeákért! Fehértündérrózsa-kampány a Vadonlesővel Fotó: Program Vadonleső/youtube.com

Amennyiben látja valamelyik természetes tavunkban, folyónkban a tündérrózsákat, könnyen fel tudja tüntetni azokat a Vadonleső program interaktív térképén, és ezzel jelentős mértékben hozzájárulhat a faj és élőhelye hosszú távú megőrzéséhez.

A kampány mellett egy játékra is hívnak a program szervezői: „Vízitúrások, kenusok, vízparton nyaralók, figyeljétek a kenu- és kajakkölcsönzőkben a vízi járművekre ragasztott fehértündérrózsa-matricákat, a vízben pedig a fehér tündérrózsákat! Készítsetek szelfit a Vadonleső program fehértündérrózsa-matricájával, és küldjétek el a program Facebook-oldalára privát üzenetben legkésőbb 2019. szeptember 31-ig.” 

A közönségszavazáson nyertes 3 alkotás készítői ajándékcsomagban részesülnek.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai
Tovább a forrásra: termeszetvedelem.hu
Vissza
Hírfolyam