2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult a nagy tündérrózsa-akció!

A Vadonleső program egy európai szinten is példa nélküli kampányt indít ezen a nyáron a nagyközönség megszólításával a természetes vizeinkben élő védett fehér tündérrózsa elterjedésének feltérképezése érdekében.

Magyarországon 2009 óta működik a Vadonleső program, mely önkéntesek segítségével számos közismert, de védett növény- és állatfajról gyűjt előfordulási adatokat.

A gyűjtött adatokból következtetni lehet az adott védett állat- és növényfaj jelenlegi helyzetére, elterjedésének mértékére, vagy például a változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodóképességére.

A program egyik kiemelt növényfaja a fehér tündérrózsa, mellyel a természetes vízi környezetben gyakran találkozhatunk. Vizesélőhelyekhez kötődő csodaszép, honos növényfajunk, mely a hazai jogszabályok alapján védett, konkrét előfordulási helyei azonban sajnos kevéssé ismertek. Ebben az évben a Vadonleső program ezért egy széleskörű kampány keretében szeretné feltérképezni Magyarország fehértündérrózsa-állományát, melyhez minden vízparton nyaraló vagy vízitúrázó honfitársunk segítségét kérik.

Nimfák a Nymphaeákért! Fehértündérrózsa-kampány a Vadonlesővel Fotó: Program Vadonleső/youtube.com

Amennyiben látja valamelyik természetes tavunkban, folyónkban a tündérrózsákat, könnyen fel tudja tüntetni azokat a Vadonleső program interaktív térképén, és ezzel jelentős mértékben hozzájárulhat a faj és élőhelye hosszú távú megőrzéséhez.

A kampány mellett egy játékra is hívnak a program szervezői: „Vízitúrások, kenusok, vízparton nyaralók, figyeljétek a kenu- és kajakkölcsönzőkben a vízi járművekre ragasztott fehértündérrózsa-matricákat, a vízben pedig a fehér tündérrózsákat! Készítsetek szelfit a Vadonleső program fehértündérrózsa-matricájával, és küldjétek el a program Facebook-oldalára privát üzenetben legkésőbb 2019. szeptember 31-ig.” 

A közönségszavazáson nyertes 3 alkotás készítői ajándékcsomagban részesülnek.

Neked ajánljuk
20 milliárd forinttal megemelték a cégek környezetbarát beruházást támogató pályázati keretet Ámulat és viszolygás határán: már annyi a tenger végtelenjében úszó szemét, mint égen a csillag Gemenc – Árterek világa (természetfilm) Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: termeszetvedelem.hu
Vissza
Hírfolyam