2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő ötletpályázatot hirdetett Helsinki

Egymillió dollárt ad a finn főváros annak, aki kitalálja, mivel fűtsenek. Céljuk, hogy a világ minden tájáról beérkezett ötleteknek hála a települések fűtésének megoldására a jelenleginél sokkal kisebb környezetterheléssel járó eljárások szülessenek.

Finnország tervei szerint 2029-ig kivezeti a szén használatát az energiatermelésből, és 2035-re teljesen karbonsemlegessé válik. Helsinki főpolgármestere szerint nem lehet ölbe tett kézzel várni ezeket a dátumokat, ambiciózus tervekre van szükség, hogy megoldják a 642 ezres város fűtését – írja a Flowcycle.

Jan Vapaavuori szerint nem elég az, hogy az energiaellátás jelentős részét biomassza tüzelésével oldják meg:

„A világ innovátorait arra kérjük, hogy tesztpadként használják városunkat annak érdekében, hogy egy teljesen fenntartható, fosszilis energiától mentes fűtési megoldást hozzanak létre.”

A program jelentkezési időszaka február 27-től május 31-ig tart. A jó pályázó az, aki nemcsak egy puszta ötlettel áll elő, de elképzelése technikailag és pénzügyileg is kivitelezhető. A beérkezett pályaműveket szelektálják majd, a legjobbak szeptemberben háromnapos alkotótáborban vehetnek majd részt, ahol további szakemberek bevonásával fejleszthetik készre az ötleteiket.

Jelentkezni a www.energychallenge.hel.fi oldalon lehet.

Fotó: www.energychallenge.hel.fi
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: flowcycle.hu
Vissza
Hírfolyam