2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Sínes álmok”! – Kreatív pályázat a vasút világáról

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – »Sínes« álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdetett.

Az idei év során a vasút történetének számos fontos évfordulóját is ünnepelhetjük. A magyar vasút fennállásának története 175 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is megkezdték működésüket az első magyar gőzvontatású vasutak a Pest–Vác közötti vasútvonalon.

Nemzetközi színtéren ugyancsak a 175. évfordulóját ünneplik a Párizs és Brüsszel közötti első vasúti összeköttetés kiépítésének, valamint a francia TGV gyorsvasút 40. és a német ICE gyorsvasút 30. születésnapjáról is megemlékeznek uniós tagállamaink.

Erre való tekintettel az Európai Bizottság javaslatára 2021-et a vasút európai évének nyilvánította az Európai Unió.

A pályázók által beküldött alkotások bemutathatják az általuk elképzelt, ideális vasúti közlekedést vagy emlékeikben fellelhető vasúti utazás élményeit, legyen az múltbéli vagy jövőbe mutató illusztráció. A pályaművekben ábrázolhatják többek között kedvenc mozdonyaikat, gyorsvonatokat, árut- vagy személyeket szállító vonatokat, erdei kisvasúton pöfögő vasparipákat, villamosokat, nagy pályaudvarokat vagy kis megállóhelyeket, illetve mindehhez fűződő utazásaik emlékeit, melyhez csak saját fantáziájuk szabhat határt.

A pályázaton az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárki elindulhat, akár egész családok, iskolai csoportok jelentkezését is várják. Az elkészült műveket digitális formában, a Közlekedéstudományi Intézet honlapján keresztül lehet benyújtani 2021. július 15-ig.

A pályázatot a GYSEV Zrt., a MÁV-Volán Csoport és a MÁV-HÉV Zrt. is támogatja További információ a www.kti.hu/emh-palyazat/ oldalon.

A legjobban sikerült pályamunkák alkotóit a minisztériumok és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzák.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: kormany.hu
Vissza
Hírfolyam