2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Álmodjon fecskét a Telenor környezetbarát telefontokjaira!

Tavasszal debütált a Telenor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Cellect Hungary közös, az év madarát ábrázoló mobiltelefontok-kollekciója, melynek a szervezetek szerint akkora sikere volt, hogy most hasonló módon indítanak figyelemfelhívó kampányt a veszélyeztetett madarak védelme érdekében. A szemléletformálás jegyében pályázat is indul, amelyen nemcsak telefont lehet nyerni, de az első helyezett rajza egy környezetbarát telefontokon is visszaköszön majd.

A program középpontjában ezúttal a hazánkban védett füsti- és molnárfecskék állnak. Ezek a vonuló, sárfészeképítő madarak ősszel elhagyják a fészküket, majd tavasszal térnek vissza az otthonukba, elsősorban abba, amelyet korábban hátrahagytak. Éppen ezért a köztes időben is kiemelten fontos a lakóhelyeik megőrzése, megóvása.

„A hazai fecskeállomány 2000–2010 között összeomlott, az ezredforduló utáni első évtized végére a populáció csökkenése meghaladta a 60 százalékot.”

„A tendencia sajnos nem fordult meg: ennek hátterében több ok is szerepel, köztük az élőhelyek átalakítása, az intenzív mezőgazdálkodás okozta környezetátalakítás és -szennyezés, a klímaváltozás hatásai és a fészkek elpusztítása”

– mutatott rá az MME szóvivője, Orbán Zoltán, hangsúlyozva, hogy „a fecskeállomány megtartásához alapvető feladat a fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése a lakossággal együttműködve”.

Ezért a mostani kampányban fecskéket ábrázoló, környezetbarát tokokkal hívják fel a figyelmet a madarak lakóhelye megőrzésének fontosságára. Ennek első lépéseként pályázatot hirdetnek a tokokon visszaköszönő grafika megtervezésére: a pályázat weboldalára szeptember 26-ig bárki feltöltheti grafikatervét a füsti- és molnárfecskék, vagy az élőhelyük megóvásának témakörében.

Az első helyezett pályaműve limitált szériás, 100 százalékban lebomló, növényi alapú anyagból készült telefontokokat díszít majd. E komposztálható kiegészítők Apple és Samsung telefonokra lesznek elérhetők a Telenor webshopjában, és minden eladott darab vételárából 500 forint az MME monitoringprogramját és az egyesület élőhelyvédelmi programját támogatja.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam