2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csodálatos Barlangvilág 2022 – Víz a hegy gyomrában

A Speleo Myotis Barlangkutató, Természetjáró és Természetvédő Egyesület a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat segítségével ismét ingyenes rajzpályázatot hirdetett általános iskolás gyerekek részére.

A legtöbb barlang kialakulásában, formálásában jelentős szerepet játszik egy titokzatos szobrászmester: a víz – olvashatjuk a pályázati kiírásban. Az esővíz, a megolvadt hólé sziklák repedésein át beszivárog a hegy belsejébe, majd odalent a mélyben a barlangok mennyezetéről csöpögve olykor cseppkőcsodákat, néha pocsolyákat, sőt helyenként nagy méretű tavakat, patakokat alakít ki; járatot old vagy gátat épít. 

Léteznek olyan barlangok, ahol folyó méretű víztömeg hömpölyög, esetleg vízesés dübörög.

Előfordulnak hévizes (meleg vizű) barlangok is, és – hazánktól távol – a tenger sós vizével összeköttetésben lévők is.

Hogyan képzeled el a föld alatti vizeket és azok építő vagy romboló munkáját?
Milyen élőlények jelennek meg a barlangban a víz hatására, akik a fény nélküli világ életkörülményeihez alkalmazkodtak? Hogyan közlekedhetnek a barlangászok ezekben a vizekben, hogyan tudják leküzdeni a vizes akadályokat?

Neked ajánljuk
Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet! Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet! Fájdalmas, de kizárták az Európai Év Fája versenyből az orosz tölgyet (videókkal) Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: speleo-myotis.blogspot.com
Vissza
Hírfolyam