2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Okosabb telefon, nagyobb környezeti ártalom

A nagyobb teljesítményű telefonok ökológiai lábnyoma is nagyobb, ugyanakkor a hosszú élettartam biztosításával jelentősen csökkenthető a készülékekhez kapcsolódó kibocsátás – erre a következtetésre jutott a fenntartható termékeiről ismert Fairphone új modelljének életútját elemezve a Frauenhofer Institut.

Az intézet vizsgálata alapján a fenntartható mobiltelefonok gyártására specializálódott márka üzenete helyes: a mobiltelefonoknak minél hosszabb ideig kellene használatban maradniuk. Elemzésük alapján a Fairphone 4 készülékek három helyett öt évig történő használata 31, hét éves üzemeltetése pedig 44 százalékkal csökkentette az egy évre eső kibocsátást.

A Fairphone ezt az elméleti előnyt öt évre kiterjesztett garancia biztosításával igyekszik átültetni a gyakorlatba.

A Frauenhofer Institut számításai azt is igazolták, hogy a cserealkatrészek biztosítása csökkenti a készülékek környezeti lábnyomát, mivel a kibocsátás és a nyersanyag-felhasználás túlnyomó része a mobiltelefonok előállításához kapcsolódik. Ugyanakkor a telefonok moduláris, azaz az alkatrészek könnyű cseréjét lehetővé tevő kialakítása nem növeli jelentősen a gyártás ökológiai ártalmait.

Ugyanakkor a 4-es Fairphone-modellek gyártása valamivel nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint az előző generációé: 43 kilogramm, ami négykilós növekedést jelent. Ez a készülékek nagyobb teljesítményű chipjeinek, illetve a pandémiához kapcsolódó ellátási és szállítási nehézségeknek tudható be.

Fotó: cokada/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet! A nap képe: a Hold színei 10 éves megfigyelés során Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam