2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Programajánló 

Legszebb arcát mutatja a tavaszi természet – Hétvégi programajánló (április 21–22.)

Nyakunkon a kikelet, jön a legjobb sétaidő. Kimehetünk a természetbe, kirándulhatunk és piknikezhetünk az erdőben, a virágba borult réteken. A túrák mellett más remek programokat is tartogat a hétvége.

turistamagazin.hu
Programajánló 

Az ember okozta klímaváltozásra fókuszál egy új debreceni tárlat

A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig: a Déri Múzeum új időszaki kiállítása négy múzeumi szervezet együttműködésével valósul meg.

Programajánló 

Éjszakai csillagnéző túrák a Zselici csillagparkban

A szemléletformálást és az ismeretterjesztést szolgálják a Zselici Csillagparkba indított éjszakai túrák, melyeken csillagász közreműködésével ismerkedhetünk meg az éjszakai égbolt látványával. A séta közben sok hasznos ismeretet tudhatunk meg a fényszennyezés káros hatásairól is, és arról, hogy mit tehetünk a csökkentéséért.

Programajánló 

Kártevők ellen ökologikus módon – előadás a bio-növényvédelemről

A Közösségi kertek szervezésében megrendezésre kerülő előadáson betekintést nyerhetünk a bio-növényvédelem titkaiba. Megtudhatjuk, hogy milyen társnövényekkel csökkenthetjük a kártevők számát, milyen bioleveket érdemes készíteni, és hogy milyen előnyökkel jár az ökologikus növényvédelem.

Programajánló 

A Zero Waste nagykövete Budapestre jön

Végre magyar fordításban is olvasható a hulladékcsökkentés ikonikus alakja, Bea Johnson világszerte népszerű könyve, a Zero Waste otthon. Ráadásul maga a szerző is Magyarországra látogat a közeljövőben: május 4-én 18 órától tart dedikálással egybekötött könyvbemutatót a VII. kerületi Libri Könyvpalotában.  

Programajánló 

A régi Duna nyomában – április 14.

Április 14-én, szombaton a Gemenc északi részén, az egykori Duna medre és az élő Duna mentén vezet a kirándulás, ahol nemcsak az ezerarcú folyó partján élvezhetik a tavaszi napsütést a kirándulók, de megismerkedhetnek a táj élővilágával is: még vízimadarakat is megfigyelhetnek.

Programajánló 

Az ország legtutibb medvehagyma-lelőhelyei

Dübörög a medvehagymaszezon. Irány a természet – húzzunk bakancsot, kiránduljunk egy jót, és egyúttal gyűjtsük be a vasárnapi medvehagyma-krémleves alapanyagát.

Programajánló 

Föld Fesztivál a Budapesti Állat- és Növénykertben

A Föld Napjához kapcsolódóan 2018. április 19. és 22. között a Budapesti Állatkertben idén is lesz Föld Fesztivál. „A víz maga az élet” mottóval megrendezésre kerülő esemény keretében a természet megismerését segítő, változatos programok várják az Állatkertbe látogatókat.

Programajánló 

Áprilisban ablakok nyílnak a végtelen világegyetem felé

Távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolnak a Magyar Nemzeti Parkok április 13–15. között. Szakképzett túravezetők segítségével az éjszakai égboltot tanulmányozhatják majd mindazok, akik részt vesznek a tematikus túrák valamelyikén.

Programajánló 

Cseresznyevirágzás-ünnep áprilisban a Füvészkertben

A budapesti Füvészkertben 2007 óta rendezik meg a Sakura ünnepet, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzásához, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak, a látogatók takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a fák virágzásában.

Programajánló 

Túzokles és túzokünnep

A túzok a magyar természetvédelem egyik emblematikus faja, nem véletlen, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is ezt a fenséges madarat választotta címerállatává. Április 7–8-án két különleges rendezvényen is megismerkedhetünk ezzel a csodás madárral a Kiskunsági Nemzeti Park szakértőinek jóvoltából.

Programajánló 

Kubát Hugó Emléktúra a csodás Kőszegi-hegységben

A zsenge tavasz csodái a Kőszegi-hegységben... Április 7-én, szombaton 12. alkalommal rendezik meg a Kubát Hugó Emléktúrát. Családi kirándulás vagy erőpróbáló teljesítménytúra: szabad a választás! A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit a rajtnál: Kőszegen, a Jurisics-várban, reggel 8-kor.

Programajánló 

Simogass egy nyuszit, de nem otthon!

Látványetetésekkel, állattréningekkel megkezdődött a főszezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kert szinte minden pontján kisállatokat látni, többek között az orangutánoknál, a gorilláknál, az elefántoknál, a gundiknál, a kenguruknál és a pingvineknél is cseperedő apróságoknak örülhetnek a látogatók.

Programajánló 

Vidám húsvét a Debreceni Állatkertben és Vidámparkban!

Húsvét hosszú hétvégéjén ünnepi programokkal és hosszabbított nyitvatartással várja látogatóit a Debreceni Állatkert és Vidámpark. Az ország egyik legnagyobb Nyuszisimogatója mellett a Pálmaházban találkozhatnak a gyerekek örök kedvenceikkel, a frissen kelt naposcsibékkel, míg az Állatsimogatóban húsvét többi kedvencével is megismerkedhetnek testközelből kicsik és nagyok egyaránt. Valamint láthatók lesznek a húsvét legújabb sztárjai, a wallisi feketeorrú juhok is!

Programajánló 

Húsvéti geo-zarándok túra Bakonybélből

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Húsvéti geo-zarándok túrát szervez Bakonybélből 2018. március 31-én. A Bakony egyik legszebb mészkőszurdokának mélyére vezető út legvadregényesebb szakaszán hatalmas sziklafalak hajolnak fölénk, óriási kőtömbök mederbe zuhant darabjaira léphetünk.

Programajánló 

Megnyílik a Holnemvolt Vár az Állatkertben

Hétvégén indul a tavaszi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol nyuszisimogatóval, bemutatókkal és látványfestésekkel várják a közönséget, április végétől pedig a tervek szerint a Holnemvolt Vár nevű új területet is birtokba veheti a közönség.

Programajánló 

Környezettudatossági hét a Budakeszi Vadasparkban

Az élővilág számára az emberek által termelt hulladék jelenti az egyik legnagyobb tehertételt. A Budakeszi Vadasparkban és a Hármashatár-hegyi Erdészeti Erdei Iskolában március 29. és 31. között megrendezett „Környezettudatossági héten” ezért az egész család megtanulhatja a szelektív hulladékgyűjtés minden csínját-bínját, hogy együtt őrizhessük meg az őshonos és a Kárpát-medencében meghonosodott állatfajaink élőhelyeit. A szelektív hulladékgyűjtés inspirálta játékos feladatok mellett madárgyűrűzés, a Pangea Egyesület által szervezett „Klíma-kaland”, és a Mozgó Piac is várja a Budakeszi Vadaspark látogatóit.

Programajánló 

Kalandozz éjszaka a Budakeszi Vadasparkban!

Régóta álmodozol egy éjszakai kalandtúráról? Szeretnéd tudni, hogy mitől fényvisszaverős az éjszakai állatok szeme? Kíváncsi vagy, hogy a baglyok mit csinálnak az éj leple alatt? Ha igen, és nem félsz a sötétben, menj el márciusban és áprilisban péntek esténként a Budakeszi Vadaspark éjszakai szakvezetéseinek egyikére, és vesd bele magad az éjszakai élet titkaiba – kicsit másképp.

Programajánló 

Szikes vizeink felfedezése – Túra a szegedi Fehér-tónál

A szegedi Fehér-tó nemzetközi jelentőségű madárélőhely, az itt található Korom-sziget ezernyi madár fészkelőhelye, vonuláskor pedig a parti madarak, lúd- és récefélék pihenőhelye. A március 24-ei túrán nemcsak a madarakban gyönyörködhetünk, de a szakvezetésnek köszönhetően számos érdekességet megtudhatunk a vidék élővilágáról.

Programajánló 

Túrázz hétvégén a Dunakanyarban!

Március 24-én, szombaton rendezik meg a Dél-börzsönyi Kilátások túrát, amelynek különböző hosszúságú útvonalai Zebegényből indulnak, a Dunakanyar legszebb részein haladnak, és számos közkedvelt kilátóhelyet érintenek. Az útvonalak között kezdő túrázók és fekete öves természetjárók is találnak kedvükre valót.