2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Programajánló 

Élőszobor-bajnokságot hirdetett a Trash Art

Az idén először megvalósuló versennyel – az élő szobrokkal, a szobrok történetével, az újrahasznosítható anyagokból készülő installációkkal – a szervezők új színt, újfajta értelmezést és hangulatot szeretnének adni a Trash Art Magyarország programnak.

Programajánló 

Világraszóló rövidfilmpályázat a környezetünk megóvásáért

A környezettudatos gondolkodás elősegítésére hirdettek rövidfilmpályázatot „Shoot4Earth – Forgass a Földért!” címmel. A filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra áll rendelkezésükre a filmjük elkészítésére. A beérkezett pályaműveket mások mellett Szabó István Oscar-díjas filmrendező zsűrizi.

Programajánló 

A természet ellentámadása – új kiállítás a Koreai Kulturális Központ virtuális galériájában

Jun Gildzsung dél-koreai fotográfus környezeti problémákkal foglalkozó munkáit mutatja be idén elsőként a budapesti Koreai Kulturális Központ pandémiás kiállítássorozata.

Programajánló 

„Ha mézet akarsz gyűjteni, ne rúgd fel a méhkast” – online előadás

A KRE-ETK Teremtésvédelmi Műhely (Ökogyülekezeti Mozgalom) és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös ismeretterjesztő előadásai „Ökoestek” címmel március folyamán is folytatódnak az online térben.

Programajánló 

Online előadás a tyúktartás, a méhlegeltetés és a komposztálás rejtelmeiről

A Rákospalotai Biokertész Kör előadásain gyakorló szakemberek és gazdák ismertetik tapasztalataikat, ezzel bátorítva az érdeklődőket, hogy maguk is elinduljanak „az élelmiszer-önrendelkezés kicsiny ösvényén”.

Programajánló 

Izgalmas online előadás a karbonsemleges építkezés lehetőségeiről

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének Green Talk elnevezésű ingyenes webináriuma február 24-én különösen érdekes fenntarthatósági témával foglalkozik majd. Ürge-Vorsatz Diána és Joseph Marfi a karbonsemleges építési lehetőségek témáját járják körül. 

Programajánló 

„Mit számít nekem a +2 Celsius-fok hőmérséklet-emelkedés?” – online előadás

A klímaváltozás áll az Egy kis esti fizika sorozat következő előadásának középpontjában. Dr. Német Béla fizikus emberközelivé teszi a globális problémát, és sok illusztrációval, közérthető stílusban mutatja be, hogy mi vár az emberiségre.

Programajánló 

Kiskertpiac online kiadásban

Biztosan sokan nélkülözik a vasárnapi kiskertpiacokat, a növények, hazai alkotók termékei alatt roskadozó kis asztalokat. Nekik nyújthat apró vigaszt a Valentin-nap alkalmából az online térben megrendezésre kerülő változat, amivel az Ellátóháztól távol élők is belekóstolhatnak a kiskertpiacozás hangulatába.

Programajánló 

Mesés mackófarsang a családnak

Mivel az állatkert a világjárvány miatt nem fogadhat látogatókat, a hagyományos Mackófarsangot idén online tartották meg. Az ebből az alkalomból készült családi foglalkoztató füzet sok-sok medvés érdekességgel, rejtvényekkel és játékos feladványokkal kínál szórakozást az egész családnak.

Programajánló 

Elkészült a Nyíregyházi Állatpark India-háza

Elkészült a szubkontinens állat- és növényvilágát bemutató India-ház a Nyíregyházi Állatparkban, az új turisztikai attrakció tavasztól fogadja a látogatókat.

Programajánló 

Emma csöndje – online premiert tart a Kolibri Színház

Gimesi Dóra darabját, amely 2019-ben első díjat nyert a Kolibri Színház kortárs magyar szerzők számára hirdetett meghívásos drámapályázatán, Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette. 

Programajánló 

Otthonról is körbenézhetünk az Aggteleki-cseppkőbarlangban

Bár a koronavírus-járvány miatt november óta zárva tartanak az Aggteleki Nemzeti Park látogatható barlangjai és turisztikai látványosságai, a modern technikának köszönhetően 360 fokos barlangi képek segítségével most távolról is megcsodálhatók a természet különleges alkotásai.

Programajánló 

Élő online bemutatókkal várja a közönséget a Svábhegyi Csillagvizsgáló

Az interaktív előadásokon szó lesz többek között az univerzum keletkezéséről, az exobolygókról, a Betlehemi csillag titkáról, a nézők a műsor alatt feltehetik a kérdéseiket is.

Programajánló 

Miért fizessünk másoknak azért, hogy sétálni vigyenek minket a városban

Bár jelenleg minden gyülekezés tilos, a vakcina már közel, és előbb-utóbb lazítások következnek majd Magyarországon is. Ha pedig a lazítás megindul, a közösségi, vezetett szabadtéri városi séta lesz az egyik első dolog, amit a kultúrát szerető embernek majd csinálni lehet.

Programajánló 

Ökokarácsony kicsit másképp

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület idén rendhagyó módon az interneten valósítja meg több mint húszéves hagyományra visszatekintő rendezvényét.

Programajánló 

Több akcióval is készül a Fővárosi Állatkert

Idén először fenyőfát is örökbe lehet fogadni, de karácsonyi képeslapküldő szolgálat és adventi nyereményjáték is várja az érdeklődőket.

Programajánló 

Szegény ember vízzel főz – a paraszi lét és a zero waste

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programsorozatához. Tavaly megrendezett, témába vágó kiállításukat most online tették hozzáférhetővé az érdeklődőknek.

Programajánló 

A Gödöllői Királyi Kastély is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

Az intézmény online vetítésekkel, kézműves foglalkozásokkal és a témába vágó előadással készül a hulladékcsökkentés iránt érdeklődő közönségnek.

Programajánló 

A Fagyimaci Akciócsoport is részt vesz az Európai Hulladékcsökkentési Héten

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata 2021 januárjában mutatja be A jegesmedve szerelMese című klímamesét, mely a környezettudatosság jegyében íródott. 

Programajánló 

Idén is lesz Kutatók Éjszakája!

A legváltozatosabb tudományterületek képviselőinek izgalmas, nagyközönség számára is befogadható előadásait idén a virtuális térben hallgathatjuk meg.