2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon

A Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállítása egy olyan világot mutat be, melynek csak néhány képviselője élte túl a földtörténet nagy viharait. Testrekonstrukciók, teljes csontvázak, eredeti leletek és egy új, Magyarországon múzeumban először bemutatkozó, interaktív számítógépes technika várja a látogatókat.

Egy ősi folyótorkolat partján hídon átsétálva figyelhetik meg, amint egy életnagyságú őskrokodil, az Iharkutosuchus mászik ki a vízből. A különleges látványt a folyóparti mocsár fajai teszik felejthetetlenné: a 4 méteres Hungarosaurus tormai, a 2 méteres növényevő dinoszaurusz, egy Rhabdodontida, a pulykanagyságú tollasdínó, a Pneumatoraptor fodori. A kréta időszaki mocsár fölött egy óriási, mintegy 6 méteres repülő hüllő, a Bakonydraco galaczi portyázik.

A kiállításon valamennyi, az iharkúti lelőhelyről előkerült őshüllő- és dinófaj eredeti leletei megtalálhatók, ráadásul a magyar dinókról készült rekonstrukciókkal a régen élt lények egészen testközelbe kerülnek. Először látható a Hungaroszaurusz és a Pneumatoraptor teljes csontváza, valamint a világszenzációnak számító Ajkaceratops koponyarekonstrukciója.

A látogatók azokat az őshüllőket tekinthetik meg a Természettudományi Múzeumban, melyek felfedezőjükkel Ősi Attilával együtt a világ legrangosabb természettudományos magazinjában, a Nature folyóiratban is szerepeltek. Akik pedig a paleontológia rejtelmeibe kívánnak bővebben betekinteni, kipróbálhatják, hogyan is működik egy valódi ásatási helyszín. A szerencsésebbek igazi dinómaradványokra is bukkanhatnak.

  • Magyar Természettudományi Múzeum
  • 1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.
  • Nyitvatartás: 10-től 18 óráig (szünnap: kedd)
  • Belépődíjak: 1600 Ft/felnőtt, 800 Ft/gyerek
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nhmus.hu
Vissza
Hírfolyam