2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Téli evezős túra a Hévíz-patakon

A Hévíz-patak egy igazán különleges téli vízitúrahelyszín: Magyarországon ez az egyetlen evezhető meleg vizű patak. Téli időszakban is teljesíthető, mivel a patak még a legzordabb teleken sem fagy be. A patakot a Hévízi-gyógytó táplálja, mely bolygónk legnagyobb meleg vizű tava.

Téli időszakban a tó és a patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad a túrának, szinte várja az evezős, hogy mikor bukkan elő egy kobold a fűcsomó mögül, vagy mikor lebben fel egy tündér a tündérrózsa virágjából.

A túra időpontja

A túra kizárólag a téli időszakban érhető el, természetvédelmi okokból a nemzeti park csak ebben az időpontban ad ki engedélyt. Decembertől márciusig minden pénteken, szombaton és vasárnap rendezik meg a túrát.

Túranaptár>>>

 • A túra időtartama: 1 nap (6 óra összesen, ebből az evezés kb. 4 óra)
 • A túra nehézsége: A patak besorolása ZWA (könnyű síkvíz), teljesen kezdők és gyerekek is jelentkezhetnek. A víz hőfoka indulásnál téli időszakban a beszállónál 25 fokos, majd folyamatosan hűl. A vízmélység 30 cm és 1 méter közötti.
 • A túra díja: 6000 Ft/fő
 • A túra útvonala: Hévíz–Fenékpuszta: 9,5 km
 • Az ár tartalmazza: a szükséges felszerelések és természetvédelmi engedély díját, a túravezetést, sofőrök visszajuttatását az autókhoz.

Jelentkezés>>>

A túra menete

 • Találkozó 9 órakor a Hévíz-patak parkolójánál, az Ady Endre utcában. (A tóval szemben van, az út másik oldalán.) GPS: 46°47’07.9″N 17°11’38.2″E
 • A hajóbeosztás és a felszerelés összeállítása után minden sofőr a saját autóját előreviszi a kiszállóhoz, ott a sofőrök átülnek a mi mikrobuszunkba, és azzal visszahozzuk őket Hévízre. Így az autók már a végcélnál lesznek.
 • A sofőrök visszaérkezése után minden túránkat oktatással kezdjük, a teljesen kezdőknek megtanítjuk a szükséges tudnivalókat. (Ezt az oktatást a gyakorlottaknak is érdemes végighallgatni, ők is fognak újat hallani.)
 • A ruházattal kapcsolatban: semmi speciális nem kell, egy erdei sétához kell felöltözni, az aktuális napi időjárásnak megfelelő meleg öltözékben.
 • Érdemes hozni valami rágcsálnivalót, szendvicset, meleg teát termoszban.
 • A túra útvonala kb. 9,5-10 km, ez kényelmes, könnyed tempóban, a félúton lévő pihenővel kb. 3-4 órai evezést jelent. Evezés közben kenunkkal kerüljük ki a vízinövényeket, az evezőnket óvatosan vegyük ki a vízből, hogy ne szakítsuk el a szárukat. Közel van a Kis-Balaton, a madarak átjárnak a patakra, ne zavarjuk őket kiabálással.
 • A túra várhatóan délután 3 és 4 óra között, még a téli sötétedés előtt befejeződik.

További információk a túra weboldalán olvashatók.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Vad Távolkelet (természetfilm) A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: vidra-vizitura.hu
Vissza
Hírfolyam