2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Geotúra Szentbékkállán január 14-én

A Bakony–Balaton Geopark szervezésében január 14-én Szentbékkálla és környékének különleges földtani, építészeti és kulturális értékeiben gyönyörködhetnek a természet szerelmesei. Az izgalmas Káli-medencei túra családoknak is ideális vasárnapi időtöltés.

Bemelegítésül felsétálunk a szentbékkállai templom dombocskájára, majd néhány perces erdei gyaloglás után a színes építőkövekből épült velétei palotarom bukkan elő a fák közül a maga festői szépségében. A továbbiakban egy hihetetlenül izgalmas földtörténeti esemény kőbe dermedt pillanatfelvétele magasodik fölénk: a közeli vulkán kitörése nyomán mintegy 2 és fél millió évvel ezelőtt pontosan erre a helyre zúdult le egy forró, pusztító vulkáni törmelékár! – hangzik a kedvcsináló a Bakony–Balaton Geopark weboldalán.

A túra során a résztvevők emellett nemcsak a Káli-medence látványában gyönyörködhetnek, de bebarangolhatják a szentbékkállai kőtengert is, ingóköveken hintázva, valamint megismerhetik a falu legszebb utcáját, telis-tele a Káli-medence népi építészetének gyöngyszemeivel.

  • Geotúra dátuma és időpontja: 2018. január 14. (vasárnap), 10:00 óra
  • Találkozási hely: Szentbékkálla, Öreghegy Fogadó (Dózsa György utca)
  • Útvonal: Szentbékkálla, templomdomb – velétei palotarom – szabadtéri színpadi piroklasztitfeltárás (egykori vulkáni törmelékár) – faluközpont, szép kilátópont a Káli-medencére – kőtenger: Ingókő = Kelemen-kő, madáritatók – Szentbékkálla népi építészete a falu legszebb utcájában (– töttöskáli templomrom)
  • A túra hossza: 5 km
  • Várható időtartam: 4 óra
  • Nehézség: könnyű
  • Részvételi díj: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft

Előzetes jelentkezés szükséges, az alábbi elérhetőségek valamelyikén, mobilszám és e-mail cím megadásával! A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul. Jelentkezési határidő: 2018. január 13., 16:00

  • e-mail: sardy1@bfnp.hu
  • Telefonszám: +36 30 491 0061
Szentbékkállai ingókő Fotó: Vókó László (Balaton-felvidéki Nemzeti Park - www.bfnp.hu)
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: geopark.hu
Vissza
Hírfolyam