Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb barlangi program a Bükkben a barlangok hónapján

A Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület is csatlakozott a márciusi „Barlangoljunk” kampányhoz: március 24–25 -én ingyenes barlangos hétvégét szerveznek a Bükki Nemzeti Parkban, amely során az érdeklődők betekintést kaphatnak a barlangi kutatók életébe.

A hétvége programja

Szombaton egy felszíni, tanösvény jellegű túra során a Szepesi-rét és Létrás-tető fontosabb barlangbejáratait keresik fel a résztvevők. Megismerhetik a barlangokhoz kapcsolódó kutatások történetét, a térség geológiáját és vízföldtanát, valamint a barlangtérképezés módszereiről és a barlangvédelemről is elhangzik egy előadás. A túra hossza nagyjából 4 km, időtartama az előadásokkal, beszélgetésekkel együtt előreláthatólag 4 óra.

Egy pihenőt követően változatlan helyszínen, a kutatóház környékén a barlangász-kötéltechnikával lehet megismerkedni. A bemutatót követően az elszántabbak meg is tehetik az első lépéseket a kötélen.

A kép illusztráció Fotó: pixabay.com

Vasárnap a szomszédos Sebes-völgy közelében egy nemrég felfedezett és jelenleg is aktívan kutatott barlang további feltárásába kapcsolódhatnak be az érdeklődők. Hosszú barlangi túrára nem kell számítani. A cél új járatszakasz felfedezése, törmelékeltávolító módszer alkalmazásával, azaz ásással. A tervezett időtartam 4-5 óra, a helyszínt gyalog 30-40 perc alatt lehet megközelíteni a kutatóháztól. 

Erre a programra a barlang befogadóképessége miatt 10 főt tudnak fogadni, ezért a szervezők mielőbb várják a jelentkezéseket. A részvétel feltételeivel, szálláslehetőséggel, regisztrációval stb. kapcsolatos információk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján érhetők el.

Neked ajánljuk
Így készíthetsz poloskacsapdát házilag Ne, most ne menjünk Afrikába (se) Az abszurditás csúcsa, avagy mi közük a középkori belga–holland határvitáknak a koronavírushoz Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: bnpi.hu
Vissza
Hírfolyam