2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ország legtutibb medvehagyma-lelőhelyei

Dübörög a medvehagymaszezon. Irány a természet – húzzunk bakancsot, kiránduljunk egy jót, és egyúttal gyűjtsük be a vasárnapi medvehagyma-krémleves alapanyagát.

Gyorsan kell cselekednünk, mert a medvehagymaszezon nem tart hónapokig. Ha virágzásnak indul a növény, már ne szedjük – ilyenkor már nem jó ízű. A zöld leveleket szedés előtt laikusoknak érdemes megdörzsölni, és ha erőteljes fokhagymaillatot érzünk, már szedhetjük is, biztosan nem gyöngyvirággal van dolgunk. Ez utóbbi ugyanis megtévesztésig hasonlíthat a medvehagymára, viszont mérgező.

Medvehagyma Fotó: Derzsi Elekes Andor/Wikimedia Commons

Figyelem! Természetvédelmi területeken csak engedéllyel lehet gyűjteni a medvehagyma leveleit, és ez esetben is csak fejenként 2 kg gyűjthető be egy nap.

Ígéretes medvehagyma-lelőhelyek:

  • a Mecsek Orfűre menet (Éger-völgy, Száraz-kút-pihenő, Szakadás, Égett-szállás)
  • a Gerecse Pusztamarótnál
  • a Bakonyban Bakonybél környékén
  • Zalában az Obornak és Bocska közötti erdős területen

A medvehagyma gasztronómiai élményt is nyújt, hiszen szinte bármilyen fogást ízesíthetünk vele. A legkedveltebb medvehagyma-krémlevestől a medvehagymás pogácsán át egészen a medvehagymapestóig bármi készíthető belőle. Ha pedig spenót van egy receptben, medvehagymával bármikor bátran helyettesíthető.

Neked ajánljuk
A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Dizájnerkollekcióban kapnak második életet a Levi's farmerek Mennyi víz van a Földön? (videó) Az unió elválasztaná az ocsút a búzától
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam