2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ország legtutibb medvehagyma-lelőhelyei

Dübörög a medvehagymaszezon. Irány a természet – húzzunk bakancsot, kiránduljunk egy jót, és egyúttal gyűjtsük be a vasárnapi medvehagyma-krémleves alapanyagát.

Gyorsan kell cselekednünk, mert a medvehagymaszezon nem tart hónapokig. Ha virágzásnak indul a növény, már ne szedjük – ilyenkor már nem jó ízű. A zöld leveleket szedés előtt laikusoknak érdemes megdörzsölni, és ha erőteljes fokhagymaillatot érzünk, már szedhetjük is, biztosan nem gyöngyvirággal van dolgunk. Ez utóbbi ugyanis megtévesztésig hasonlíthat a medvehagymára, viszont mérgező.

Medvehagyma Fotó: Derzsi Elekes Andor/Wikimedia Commons

Figyelem! Természetvédelmi területeken csak engedéllyel lehet gyűjteni a medvehagyma leveleit, és ez esetben is csak fejenként 2 kg gyűjthető be egy nap.

Ígéretes medvehagyma-lelőhelyek:

  • a Mecsek Orfűre menet (Éger-völgy, Száraz-kút-pihenő, Szakadás, Égett-szállás)
  • a Gerecse Pusztamarótnál
  • a Bakonyban Bakonybél környékén
  • Zalában az Obornak és Bocska közötti erdős területen

A medvehagyma gasztronómiai élményt is nyújt, hiszen szinte bármilyen fogást ízesíthetünk vele. A legkedveltebb medvehagyma-krémlevestől a medvehagymás pogácsán át egészen a medvehagymapestóig bármi készíthető belőle. Ha pedig spenót van egy receptben, medvehagymával bármikor bátran helyettesíthető.

Neked ajánljuk
Faölelési rekord született az erdők világnapján Füstköd és naplemente Mexikóban (képgaléria) Gyaloglásra ösztönöz az Európai Mobilitási Hét kreatív pályázata A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam