2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Éjszakai csillagnéző túrák a Zselici csillagparkban

A szemléletformálást és az ismeretterjesztést szolgálják a Zselici Csillagparkba indított éjszakai túrák, melyeken csillagász közreműködésével ismerkedhetünk meg az éjszakai égbolt látványával. A séta közben sok hasznos ismeretet tudhatunk meg a fényszennyezés káros hatásairól is, és arról, hogy mit tehetünk a csökkentéséért.

Az urbanizáció és a fényszennyezés növekedése miatt az emberek elveszíthetik kapcsolatukat a csillagos égbolttal. A jövőben generációk nőhetnek fel úgy, hogy nem ismerik a Tejút látványát, a háborítatlan csillagos eget.

Ennek okán jött létre a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség, egy globális szervezet, mely célként tűzte ki, hogy feltérképezi azokat a helyeket, ahonnan külső zavaró fények nélkül szemlélhetik az emberek az éjszakai égboltot. 2009-ben – Európában elsőként, a skóciai Galloway Forest Parkkal közösen – a Zselici Tájvédelmi Körzet elnyerte a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet.

A Ropolyi tó a tejúttal Fotó: zselicicsillagpark.hu

A csillagnéző séták pontos programja függ az időjárástól, az útviszonyoktól, a csoport összetételétől, de a túrák alapvetően előre kijelölt útvonalú körutak, gépjárművel jól megközelíthető kezdő- és végponttal – a gyülekező helye a csillagvizsgáló parkolója. A túrák hossza általában 4-5 km, de igény esetén hosszabb-rövidebb is lehet.

A túra folyamán a csoport több alkalommal megáll olyan tisztásokon, ahol az égboltra megfelelő kilátás nyílik. Ezeken a helyszíneken a szakvezető bemutatja az égbolt fő látványosságait.

A túrákra újhold idején kerül sor, hogy a Hold fénye se rejthessen el semmit a csillagos égbolt látványosságaiból.

A legtöbb ember számára önmagában már az is új élmény, hogy mesterséges fényektől távol is képes a szemünk az éjszakai tájékozódásra. A séta szürkületben indul, így lehetőség van arra, hogy a résztvevők szeme fokozatosan hozzászokjon a sötéthez, és a teljes sötétség beállta után is zseblámpa fénye nélkül tudjanak haladni. 

A park a túrákra korlátozott számú jelentkezőt tud fogadni, a részvétel regisztrációhoz kötött. 

A túra rövid leírását, szabályait és a szervezők ajánlásait (ruházat, felszerelés) tartalmazó ismertető a Zselici csillagpark oldalán érhető el.

Neked ajánljuk
Egy hét a csillagok alatt – augusztus 10-től Eresztvényben zárult a Muzsikál az erdő 2020-as programsorozata Színes hímzésekről köszön ránk a természet szépsége Mentőövet dob a MAKSZ az állásukat vesztett kreatív és kommunikációs szakemberek számára Egy csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet
Tovább a forrásra: zselicicsillagpark.hu
Vissza
Hírfolyam