2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Virágritkaság a Mecsekben – Bazsarózsatúra április 28-án

A világon már csak hazánkban találkozhatunk bánáti (más néven bánsági vagy mecseki) bazsarózsa életképes populációival. A Duna–Dráva Nemzeti Park által szervezett bazsarózsanéző túrán április 28-án saját szemünkkel is megcsodálhatjuk ezt a valódi növényritkaságot, természetes élőhelyén.

A bánáti bazsarózsa Magyarországon 1982 óta fokozottan védett növény: védelmét ritkasága, országunk flórában játszott fejlődéstörténeti szerepe és növényföldrajzi jelentősége is indokolja. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Jelvénygyűjtő túra

A túra helyszíne az országos kitekintésben is jelentős botanikai értéket őrző, 100 hektár kiterjedésű Nagy-mező – Arany-hegy Természetvédelmi Terület. Az egykori gyümölcsösök, legelők, ritkás erdőfoltok védett növények sokaságának jelentenek élőhelyet napjainkban. A túrán a bánáti bazsarózsa jelentősebb állományaiban gyönyörködhetnek a résztvevők.

  • Helyszín: Hosszúhetény, vásártér • GPS: 46.150253 18.356599
  • Időpont: április 28. 10:00
  • Túra hossza, időtartama: 6 km, 5 óra
  • Részvételi díj: 500 Ft/fő
  • Információ: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (telefon: 30/377-3388, 30/326-9459; e-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu, evahorvath@ddnp.kvvm.hu)
Virágzó bánáti bazsarózsák a Somos-hegyen  Fotó: Wikipédia
Neked ajánljuk
Mikulás-programokkal várja a családokat az Állatkert Mikulás-programokkal várja a családokat az Állatkert Ismét megjelent egy rég látott növény a Tiszánál Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: ddnp.hu
Vissza
Hírfolyam