2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újra nyit a lepkeház a szegedi egyetemi füvészkertben

Újra megnyitja kapuit szombaton a Szegedi Tudományegyetem arborétumának trópusi lepkekertje, melyben a növényi sokféleség mellett az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetők meg karnyújtásnyi távolságból – tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

A füvészkert munkatársai csöppnyi esőerdőt varázsoltak az egyik fóliasátor alá, ahol a bábszekrényben lévő bábokból – melyek havonta érkeznek Costa Ricából – folyamatosan bújnak elő a pillangók, és szemet gyönyörködtetően libbennek növényről növényre, a lepkeetetőknél lakmároznak, vagy éppen a látogatók karján, ruháján landolnak.

A sétautat bejárva húsz lepkefaj csaknem négyszáz színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők.

Júlialepke Fotó: Pixabay.com

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangóknak a megfigyelése, fotózása. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a több száz lepke színes kavalkádot alkotva cikázik a növények között, borongósabb időben pedig szívesen pihennek meg összecsukott szárnyakkal a növények levelein, ágain.

A látogatóknak a helyszínen a kert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segíti a vendégek tájékozódását.

Neked ajánljuk
Stabil a kenyai elefántpopuláció A természet lüktetése Kinn az orosz vadonban – A titokzatos erdő A fiatal feltalálólány, aki a levegőből vizet készít Az extrém meleg a geotermikus hőértékesítésnek sem tett jót
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam