2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aszálytól az özönvízig – fókuszban a csapadék a Múzeumok Éjszakáján

Idén június 23-án, Szent Iván éjjelén, az év legrövidebb és legizgalmasabb éjszakáján az Országos Meteorológiai Szolgálat új programmal várja a meteorológia iránt érdeklődőket a Kitaibel Pál utcai főépületében és Pestszentlőrincen, a Marczell György Főobszervatóriumban is.

„Nálunk idén garantáltan lesz csapadék a Múzeumok Éjszakáján, de nem kell aggódni, mindenki, aki betér hozzánk, megússza szárazon” – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat programajánlójában.

A fő program szabadon látogatható lesz, aki viszont szeretné meghallgatni az előadásokat, az events.met.hu/muzej oldalon foglaljon helyet, mivel a férőhelyek korlátozottak!

programok

OMSZ főépület (1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.)

 • 15:00–18:00
  A hagyományokhoz híven először a gyerekeket várja egy izgalmas előadás, ahol kísérleteken keresztül kerül bemutatásra, mi is az a meteorológia. Aki szeretne saját tornádót létrehozni, kötelező eljönnie. Az előadások óránként indulnak. Mivel a férőhelyek korlátozottak, ajánlott helyet foglalni az events.met.hu/muzej oldalon!
 • 18:00–00:00
  A felnőtt látogatók 18 órától vehetik birtokba az épületet, és idén „semmi nem marad szárazon”. A meteorológiai elemek közül idén a csapadékot mutatják be interaktívan, hogy a program végén mindenki tudományosan tudja szemlélni az égből érkező áldást. Mindenki „Tiszteletbeli csapadékszakértő”-vé válhat, aki a bejáratnál kapott pecsétgyűjtő útlevélben összegyűjti az állomásokon kapható pecséteket, s kitöltve leadja azt a kijelölt helyen. A program folyamatosan, regisztráció nélkül látogatható.
 • 19:00–22:00
  Óránként induló tudományos előadásokon az OMSZ mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint az előrejelzés, veszélyjelzés, klímaváltozás és a repülés veszélyei.
  • 19:00 Fövényi Attila: Miben veszélyezteti a csapadék a repülést?
  • 20:00 Üveges Zoltán: Mi fog esni, ha fog esni?
  • 21:00 Ihász István: Szórványosan előfordulhat zápor, akkor esni fog vagy sem?
  • 22:00 Zsebeházi Gabriella: Hogyan lehetséges előrejelezni a következő évtizedek csapadékváltozását, miközben a következő heti is bizonytalan?

Idén is látogatható lesz a  tv-stúdió – a vállalkozó szelleműek időjárás-jelentőként próbálhatják ki magukat. A program, óránként induló csoportokban, előzetes regisztrációt követően látogatható. Regisztrálni az events.met.hu/muzej oldalon lehet!

Marczell György Főobszervatórium (1181 Budapest, Gilice tér 39.)

 • 12:00–21:00
  A rendezvény másik helyszínén, a pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumban is érdekes programokkal készülnek a szervezők. A látogatók egy rövidfilmből átfogó képet kapnak az itt folyó tevékenységről, a meteorológiai tanösvényt végigjárva megismerkedhetnek a hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint a ma használatos automata meteorológiai állomással, bemutatják a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, valamint a korszerű távérzékelési eszközöket.

Az érdeklődők előzetes regisztrációt követően (events.met.hu/muzej), az OMSZ szakembereinek kíséretével vehetnek részt az óránként induló tárlatvezetésen.

Neked ajánljuk
Zalaegerszeg a Zöld Busz Program mintaprojektjének ötödik állomása „Ember és természet” – Kárpát-medencei fotóverseny felső tagozatos és középiskolás diákok részére A képzőművészetben is dívik az újrahasznosítás Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: met.hu
Vissza
Hírfolyam