2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Múzeumok Éjszakája az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumában

Különleges alkalom a Múzeumok Éjszakája az ELTE Természetrajzi Múzeumában: talán egész évben ez az egyetlen nap, amikor a nagyközönség, az egyéni látogató számára is elérhető a múzeum mindhárom kiállítása, speciális szakvezetésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, különleges foglalkozásokkal és játékokkal.

Az ELTE TTK Természetrajzi Múzeuma (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a-c) mindhárom kiállításában várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án, szombaton, 15–23 óra között.

A gyerekeknek (és felnőtteknek) idén a Tekergő Meseösvény Egyesület kínál különleges csemegét, a mesék világán keresztül vezeti be az érdeklődőket az Ásvány- és Kőzettár fantasztikus világába. A modern kor szülötte pedig saját mobiltelefonja segítségével nyerhet betekintést a telefonokban rejtőző tudományba, technológiába –megismerve a telefon alkotóelemeit: az aranyat és a rejtélyes konfliktusásványokat.

Speciális kiállítási szakvezetések:

 • 16.00: Ásvány- és Kőzettár
  Harman-Tóth Erzsébet: Világritkaságok az ásványok országából
 • 17.00: Biológiai és Őslénytani Kiállítás
  Zboray Géza: Agystruktúrák – beszélgetések az emberi agyról
 • Minden egész órakor: Matematikai csodák palotája
  20 perces előadás, majd ismerkedés a gyűjtemény érdekességeivel
 • Okostelefonos felfedezőjáték az Ásvány- és Kőzettárban
  Nézz más szemmel a telefonodra! Fedezd fel a konfliktusásványokban megbúvó kémiai elemeket, és az aranyat, mint a mobiltelefonok kritikus alkotóit! (20 perces felfedező játék a rendezvény teljes ideje alatt)
 • 21.00: Titokszoba (felnőtteknek szóló program, 14 éves kor felett)
  Titkos tekergések a felnőtt mesék világában egészen a kezdetektől napjainkig.
 • 15.00, 16.00 és 17.00 Mesetekergő (gyermekprogram 4–13 éves korig)
  Mesés tekergések a Tekergő Meseösvény Egyesület közreműködésével
  • „Gyere, hallgasd meg mesénket, majd válj te is mesehőssé, küzdd le az akadályokat, lépj be az őslények világába, és keresd meg az elveszett kincseket!”
   (Max. 30 fő/turnus – regisztrációköteles! Regisztrálni az info@muzeum.elte.hu e-mail-címen lehet a résztvevők számát és a kezdési időpontot megadva.)

Ismeretterjesztő előadások:

 • 16.00 Holló-Szabó Ferenc: Érdekességek a KöMaL 125 évéből
 • 18.00 Juhász Árpád: Geológus kalandok a világ körül
 • 18.30 (A Biológiai és Őslénytani Kiállításban) dr. Tóth László: Vándorsólyom – a 2018-as év madara
 • 19.00 Szente István: A 2018-as év ősmaradványa, a Balatonites
 • 20.00 Harman-Tóth Erzsébet: Színek az ibolyán innen és túl – A 2018-as év ásványa, a fluorit
 • 21.00 Holló-Szabó Ferenc: A szimmetria csodálatos világa (nem csak gyerekeknek)

Interaktív tudományos játszóház kicsiknek és nagyoknak az ásványtan, a biológia és az őslénytan témakörében. A játszóház a természetet és a természettudományokat hozza közel a látogatókhoz. Kirakók, fejtörők, csodás mikrovilág. Idén fókuszban az év ásványa, a fluorit, és az év ősmaradványa, a Balatonites.

Kiállítások:

Ásvány- és Kőzettár:
1000 ásványfaj – ásvány-rendszertani kiállítás; 81 elem forrása – a periódusos rendszer és az ásványok; Meteoritok és becsapódásaik; Drágakövek; Ásványok, kőzetek és ércek az emberiség történetében; Láva – fotó- és kőzetkiállítás

Biológiai és Őslénytani Kiállítás:
Párhuzamban a jelen és a földtörténeti múlt élővilága: egésztest-készítmények (nedves készítmények, kitömött állatok) és ősállatok maradványai; A biológia csodálatos világa: anatómiai preparátumok, állati és emberi csontvázak, koponyák, embertani mérőeszközök, biológiai kutatóeszközök és műszerek, a kezdetektől a közelmúltig; Dinoszauruszsarok: az iharkúti lelőhely élővilága és megismeréstörténete.

Matematikai Gyűjtemény:
A matematika tárgyakban – játékok, modellek

A rendezvénnyel kapcsolatban további információk a múzeum, illetve az esemény Facebook-oldalán olvashatók.

Neked ajánljuk
A nyári melegben különösen hívogató a föld mélyének hűvös csendje Utazók a fenntarthatóbb turizmusért Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: muzej.hu
Vissza
Hírfolyam