2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges kiállítás a Miskolci Állatkertben

Nem mindennapi kiállításra invitálja látogatóit a Miskolci Állatkert és Kultúrpark. Június 30-án, szombaton 10 órakor nyílik meg a Törékeny és láthatatlan állatvilág című fotókiállítás, Spéder Ferenc fotóművész ízeltlábúakról készített makrofotóiból. A különleges tárlat egészen július végéig megtekinthető.

Egy apró rovar vagy bogár láttán sokan egyből fintorogni kezdenek, esetleg viszolygásukat egy a csöpp állatra mért suhintással szüntetik meg, de sokuk mellett minden reakció nélkül elhaladunk, hiszen annyira picik, hogy szabad szemmel szinte nem is látni őket. Nem így van ezzel Spéder Ferenc, aki a legapróbb neszre és moccanásra is ki van hegyezve, és ha potenciális alanyt észlel, már nyúl is a fényképezőgép után, hogy közelebbről is megnézhesse és megörökíthesse. E szenvedélyének a gyümölcsét nézhetik meg a látogatók a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. 

„A természetfotózás hatalmas témakörén belül a tájak, növények és ízeltlábúak makrofotózása érdekel. Utóbbi különösen, mivel sokat lehet tanulni a fajhatározásokon keresztül az állatok életmódjáról, közösségeikről, elterjedésükről. Ezek a fotók segíthetnek a szinte láthatatlan fajokat közelebb hozni a laikus szemlélőhöz, aki vagy észrevétlenül elmegy mellettük, vagy csak az ismeretlent veszélyesnek, károsnak véli. Emellett a kiállítás nem titkolt célja a környezeti nevelés is, ráadásul ilyen nagyításokban ezeknek az apró élőlényeknek a szépsége is megmutatkozik. Különleges testfelépítésük szabad szemmel sok esetben nem látható, a fejlődési stádiumaik közti nagy különbségek miatt pedig akár egy faj is többféle megjelenést mutat” – mesélte az alkotó a Turista Magazinnak.

A közönséges karimáspoloska és a hangyák Fotó: Spéder Ferenc / www.turistamagazin.hu
Neked ajánljuk
Új kis panda érkezett a budapesti állatkertbe, és megnyílt a Lepkekert is Íme, a Samsung doboz-újragondoló versenyének legsikerültebb alkotásai A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam