2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Festői tavak Észak-Magyarországon

Észak-Magyarország tökéletes úti cél, ha szeretnénk kikapcsolódni: a várak, túraútvonalak és hangulatos falvak mellett érdemes felkeresni a térség gyönyörű tavait, amelyek környékén különleges természeti ritkaságokkal ismerkedhetünk meg. A tíz legérdekesebbet a Sokszínűvidék.24.hu gyűjtötte csokorba.

Sástó

Mátrafüred és Mátraháza között helyezkedik el a Sástó, hazánk legmagasabban fekvő mesterséges tava – 507 méterrel a tengerszint felett. Kiváló csónakázó- és horgászhely. Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó is, amelyet egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki. A torony 50 méter magas, kilengése nagy, tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található.

Maconkai víztározó

Nógrád megyében, a Mátra hegység lábainál elterülő maconkai víztározó és tórendszere az elmúlt közel két évtizedben a természetközeli, családbarát horgászturizmus, és a minőségi versenysport fellegvára lett. Nincs mit csodálkozni ezen, mert a csodálatos környezet, a bőséges és sokszínű, rekordfogásokban gazdag halállomány nagy vonzerőt jelent a horgászoknak.

Rudabányai bányató

A bányászathoz kapcsolódik Rudabánya legújabb nevezetessége, a volt külszíni vasércbánya utolsó munkahelyén, a Vilmos és az Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett bányató. Hosszát 300, átlagos szélességét 80 méteresnek mondják. Legmélyebb része megközelíti a 60 métert, s ezzel hazánk jelenlegi legmélyebb állóvize. Benne a fürdés a hideg és hirtelen mélyülő víz, valamint a felszín alatt rejtőzködő sziklák miatt tilos.

Felsőtárkányi-tó

Fotó: Szinok Gábor

A festői Tárkányi-medencében, a Várhegy és az Őrhegy között, a Bükk hegység kapujában, Heves megye északkeleti határán, Egertől 6 km-re fekszik Felsőtárkány, melynek tava a környék kedvelt pihenőhelye. Három tanösvény csomópontja található itt, a tó közeléből indul a felsőtárkányi erdei kisvasút.

Ostorosi víztározó

Az Eger közelében lévő Ostoros településtől északra, az Ostoros-patak völgyében található egy 30 hektár területű víztározó, melyet a 80-as években alakítottak ki a patak vizének felduzzasztásával. A víztározó jelenlegi bérlője megszüntette a korábbi fürdőzési lehetőséget, és a horgászok paradicsomává alakította a tavat.

Noszvaj–Síkfőkút

Noszvaj és Síkfőkút összeépült, a tó jelenlegi környezetét az 1930-as években alakították ki. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj–Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Lak-völgyi-tó

A kirándulók Bélapátfalván biztosan nem hagyják ki a Bükk alighanem legromantikusabb tavát, az erdőkkel körülvett hegyi Lak-völgyi tavat, mely igazi felüdülést jelent a megfáradt vándornak. A horgászásra és strandolásra is alkalmas tó körül kijelölt tűzrakóhelyek invitálnak bográcsozásra, s néhány percnyi séta után már kortyolhatunk is a Lóczi-forrás kristálytiszta vizéből.

Arlói-tó

A mintegy 10 hektáros tó a környék horgászparadicsoma, a felette magasodó hegy természetjárók kedvelt célpontja, ahonnan a tó körüli táj szépségében gyönyörködhetünk. Csodás hegyek veszik körül, északon az Aggteleki, délen a Bükki Nemzeti Park található, de a Gyepes-völgy vadregényes hajlatai is csak egy lépésnyire vannak.

Széleskő-bányató

Fotó: Bódi Katalin

A Mátra déli lábánál, a festői szépségű Zagyva folyó völgyében terül el az alig háromezer lelket számláló Árpád-kori falu, Apc, melynek északi szegletében bújik meg a helyiek által Széleskőnek nevezett kristálytiszta vizű Széleskő-bányató. Az apci tengerszem a körülötte lévő 25 méteres erdősávval együtt 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

Neked ajánljuk
A sportruházat is lehet etikus és fenntartható Külföldön már elismerték, itthon is jön a Vadlovak – Hortobágyi mese (filmelőzetessel) Újrahasznosított karácsonyi díszek készítésére buzdít a Játéksziget Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam