2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyóink védelmében: Gödön lesz a WWF Nagy Ugrása

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése. Európa-szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe. Idén július 8-án csobbanhatunk a vizeink védelmében, s most kihirdették a hivatalos Nagy Ugrás helyszínét is.

Szoros verseny alakult ki a WWF Nagy Ugrás pályázói között, hiszen mindenki ötletes, szórakoztató és egyben a vizeink védelmét hangsúlyozó programtervvel jelentkezett. Ám végül megszületett a döntés, amelyről a Nemzetközi Duna Napon le is rántották a szervezők a leplet: az idei nyertes esemény Gödön lesz, vagyis a WWF Magyarország is itt tartja hivatalos Nagy Ugrását.

Fotó: WWF

Mi szolgálhatna jobb apropóként az eredményhirdetéshez, mint a Nemzetközi Duna Nap, amelyet Európa-szerte június 29-én tartunk. Nemcsak a vízhez kötődő fajok, de az emberek számára is rendkívül fontosak a folyók és vizesélőhelyek: hogy csak néhányat említsünk, táplálékforrásként, ivóvízként, turisztikai és rekreációs helyszínként szolgálhatnak. Ennek ellenére az elmúlt 150 év során a Duna és mellékfolyói az ártéri területek és vizesélőhelyek 80%-át elveszítették. Ennek negatív hatásai régóta megmutatkoznak, és ma már egyre inkább szembeötlőek. A Nemzetközi Duna Nap arra szólít fel, hogy teljes élővilágával együtt óvjuk ezt az értékes természeti kincset.

Hasonló céljai vannak a Nagy Ugrásnak is: az európai kezdeményezés folyóink és természetes vizeink védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint arra is rávilágít, hogy az emberek életében milyen fontos szerepet játszanak az élő vizek.

„Idén tizenhárom közösség döntött úgy, hogy a saját Nagy Ugrásuk megszervezésével felhívja a figyelmet az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésére, és ezt július 8-án egy nagy közös csobbanással ünneplik meg. A verseny rendkívül szoros volt, a nyertes végül a Boldogságcseppek Alapítvány és a Gödi Anyák Angyalai közös pályázata lett, akik a felsőgödi Duna-parton rendezik meg Nagy Ugrásukat" – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A részletes programterv az alábbi linkre kattintva érhető el.

Neked ajánljuk
Muzsikál az erdő a Körösök völgyében – Programok Gyulán és környékén Erdővarázs a Szabadság téren Történelmi tragédia: óriási pusztítást végzett a Dorian hurrikán Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam