2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A denevérek világával ismerkedhetnek a látogatók az Abaligeti-barlangnál

A denevérek különleges és titkokkal teli világába nyerhetnek betekintést a látogatók augusztus 25-én az Abaligeti-barlang előtti téren a Duna–Dráva Nemzeti Park szervezésében. 

A nemzeti park közleménye szerint a denevérek násza nyár végén, ősz elején zajlik. A nászidőszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek úgynevezett nászbarlangokat keresnek fel, amelyek később telelőhelyül is szolgálhatnak.

A Dunántúl egyik legjelentősebb nászbarlangja az Abaligeti-barlang, ahol több ezer denevér fordul meg augusztus végén, szeptember elején.

Közönséges denevérek Fotó: Pellinger Attila/Wikimedia Commons

A Denevérest elnevezésű program keretében a Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója, az Abaligeti-barlang előtti téren szakavatott denevérkutató ismerteti meg a látogatókkal a denevérkutatás módszereit és jelentőségét, a fajok egyedi jellemzőit pedig a barlangnál hálóval befogott denevéreken lehet közelről megnézni. 

A tóparton a víztükör felett alacsonyan szálló, rovarokra vadászó denevéreket is megfigyelhetik a látogatók, tájékozódásukat segítő hangjukat detektor teszi az emberi fül számára hallhatóvá – olvasható a program ismertetőjében.

Borítókép: Kovács Richárd.Reszegi Attila/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Muzsikál az erdő a Körösök völgyében – Programok Gyulán és környékén Erdővarázs a Szabadság téren Dr.Kelen Közösségi Családi Terepfutás és Túra Norvégiában már rég rájöttek, hogyan kellene védekezni a tömegturizmus ellen Egy új innováció véget vethet a kávékapszulák rossz hírének
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam