2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szervezett túrák a gólyák nyomában Béda-Karapancsán

A Duna–Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegysége a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értékét képviselő élőhelyeit foglalja magába. Itt van hazánk rétisasok és fekete gólyák által egyik „legsűrűbben lakott” területe.

A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a gémfélék, kis és nagy kócsagok, kanalas gémek. Ligeterdeiben kockás liliom, jerikói lonc és fürtös gyűrűvirág is előfordul. A mocsárrétek, legelők növénye a réti iszalag és a mocsári aggófű. A vadregényes területet kenutúrán fedezhetjük fel.

Program:

  • 09.00: találkozó a kölkedi Fehér Gólya Múzeumnál, majd kenuzás a Külső-Bédán.
    A kenutúra indulási helye a múzeumtól kb. 9 kilométerre helyezkedik el, ahová a résztvevők saját gépjárművükkel jutnak el a Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának „felvezetésével”. A kenutúrán szakvezető mutatja be a Duna egykori főágát, a Külső-Bédát. Kis szerencsével a híres és színes ártéri madárvilág képviselőit is meg lehet pillantani: barna kányát, szürke gémet, jégmadarat.
  • 12.00: Tárlatvezetés a Fehér Gólya Múzeumban.
    A Mohácstól délre fekvő Kölked lakossága évszázadok óta együtt él a gólyákkal. A dunai ártér határában fekvő községben mindig biztos fészkelő- és táplálkozóhelye volt a fehér gólyáknak. 2002-ben létesült az országban egyedülálló Fehér Gólya Múzeum, mely egyetlen faj – a fehér gólya – köré szervezte tárlatát. A látogatók megismerkedhetnek a fehér gólyák életével: érdekes részleteket tudhatunk meg a fészkelési szokásaikról, táplálkozásukról, vonulásukról.

Találkozási pont: Fehér Gólya Múzeum, Kölked, Széchenyi u. 1.
Utazás: egyénileg, saját gépjárművel.
A részvételi díj: 2–14 éves korig 1900 Ft/fő, 14 éves kor felett: 2200 Ft/fő. A maximum létszám: 40 fő. A programon egyéni turisták vehetnek részt.

Információ, jelentkezés: Fehér Gólya Múzeum, tel.: 30/846-6020, 69/384-208
E-mail: info@fehergolyamuzeum.hu – Honlap: www.fehergolyamuzeum.hu

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Muzsikál az erdő a Körösök völgyében – Programok Gyulán és környékén Muzsikál az erdő a Körösök völgyében – Programok Gyulán és környékén Dr.Kelen Közösségi Családi Terepfutás és Túra Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: magyarnemzetiparkok.hu
Vissza
Hírfolyam