2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét darvadozást rendeznek a Szegedi Fehér-tónál

Darunéző túrák, madárgyűrűzés, fotós futam, kisvonatozás a halvasúton és számos gyermekprogram várja azokat, akik szombaton ellátogatnak a VII. Fehértavi Darvadozásra Szeged mellé.

Az ősz egyik legérdekesebb természeti látványossága a darvak (Grus grus) ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az ott megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik.

Szombaton hajnalban és délután is darunéző túra indul a sándorfalvi Macskási-gyephez.

A vállalkozó szelleműek a darvak éjszakázóhelyeit megkerülő terepfélmaratonon tehetik próbára állóképességüket, de versenyt rendeznek a fotográfusoknak is.

A 190-200 centiméteres szárnyfesztávú darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A legkisebbeket játszóház és kézműves foglalkozás várja, tartanak madárgyűrűzési bemutatót, természetrajzi előadásokat. Az egyik legérdekesebb programnak mégis a kisvonatozás a halvasúton ígérkezik: a területen gazdálkodó Szegedfish Kft. keskeny nyomtávú szerelvényének utasai a halastavak között a Fehértói Halászcsárda mögötti kiinduló állomásról a tórendszer közepén álló kutatóházig és kilátótoronyig utazhatnak.

  • Időpont: 2018. november 10.
  • Helyszín: Postakocsis Csárda, Szatymaz, IV. kerület 130.

További információk az eseménnyel kapcsolatban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán és honlapján találhatók.

Neked ajánljuk
Körforgásos gazdaság webinárium Mert parkokra szükség van Ember, ez a te sarad, zengi tucatnyi húrján a sarod Sikerülhet egyszerre mentőövet dobni a környezetnek és a gazdaságnak? Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam