2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Téli kalandozás Salföld kincsei mentén – nem csak a kövek nyomában!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park geotúráján a Káli-medencének egy olyan területét fedezhetjük fel, amely a téli időszakban is jól járható, és az útvonalra felfűzött látnivalók talán még mutatósabbak, fenségesebbek ebben a fagyos évszakban.

A  Kárpát-medencét kicsiben megidéző tájba tökéletes egyensúlyban és összhangban simulnak bele a helyi népi és egyházi építészet remekbe faragott gyöngyszemei, világviszonylatban is egyedülálló földtani ritkaságok, és télen is üdén zöldellő, a közelmúltban országos védettséget kapott értékes növénytársulások.

Bemelegítésként – ez alkalommal belépőjegy váltása nélkül – körbesétálhatunk a Salföldi Major hagyományos gazdálkodást bemutató épületei, szerszámai és a téli időszakban is szabadban tartott ősi magyar állatfajták között. 

Az interaktív Pannon-tó-bejáráson több mint 8 millió évet utazunk vissza az időben, találkozunk a mára kihalt élőlényekkel, iszunk a tó vizéből, majd bemerészkedünk az évmilliókkal fiatalabb egykori felszín alá, és megpróbáljuk modellezni, hogyan készült a természetes beton a titkokkal teli föld alatti kamrákban.

A téli erdő rejtekében megcsodálhatjuk a történelmi viharok tépázta, de egykori dicsőségét máig őrző Pálos-kolostor égbe meredő falait.

Fotó: Taál István/Wikimedia Commons
  • Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.
  • A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul, maximum 45 fő részvételével.
  • Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, január 19-én 16 óráig, e-mailben vagy telefonon.
  • Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
    Sárdy Julianna
    mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
    e-mail: sardy1@bfnp.hu

A túrával kapcsolatos további információk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán érhetők el.

Neked ajánljuk
Újabb siker a fajmegőrzési programban: sárgaszakállas makiikrek születtek Nyíregyházán (képgaléria) Erősnek ígérkezik az idei hülyeállatfotó-verseny (képgalériával) Belsőséges fények egy dán dizájner műhelyéből Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: bfnp.hu
Vissza
Hírfolyam