2020. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csillagvirágot számlálnak a hétvégén a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Csillagvirág-számlálásra várja az érdeklődőket a nyíregyházi Sóstói-erdőbe az E-misszió Természetvédelmi Egyesület szombaton. A Nyírség igen ritka, védett növényfajából a tavalyi akcióban több mint 11 ezer tövet találtak a természetvédők.

Bár a hegy- és dombvidékeken többfelé gyakori a ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis), az Alföldön rendkívül szórványos az előfordulása, termőhelyei kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyesek, mint a 371 hektáron elterülő, a helyiek által csak a „város tüdejének” hívott Sóstói-erdő – közölte Szigetvári Csaba, az egyesület elnöke az MTI-vel.

A jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj virágzása egy-két hétig tart, és jellemzően március–áprilisra esik. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjait a hangyák terjesztik Fotó: Stefan.lefnaer/Wikimedia Commons

Az egyesület már tizenhat éve számolja meg önkéntesek segítségével a védett vadvirág mennyiségét a nyírségi nagyváros erdejében, ahol mindössze egyetlen erdőrészletben található meg. A populáció egy tizenöt évvel ezelőtti tarvágás miatt került veszélybe, az évről évre ismétlődő felmérések szerint azonban a védett növényritkaság állománya kiheverte a megrázkódtatást.

A ligeti csillagvirág állományának gyors növekedését a „lelkiismeretlen” virágszedők visszafogják, ezért

az egyesület arra hívja minden fel minden erdőjáró figyelmét, hogy véletlenül se tépjenek le semmiféle virágot az erdőben, és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű virágot.

A virágszámlálás szombat délelőtt kezdődik, a program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait, a csillagvirágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett pedig a szemetet is összeszedik a környéken a természetvédők.

Neked ajánljuk
Már meg lehet nézni a debreceni állatkert vöröspanda-hímjét (képgalériával) A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére Online aukcióval segítik az autistákat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam