2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ingyenes természetfilm-vetítések az Akadémián

Idén tavasszal nyolc héten át ismét izgalmas, változatos tematikájú filmekkel várják az érdeklődőket az április 10-én induló „Filmklub az Akadémián” programjaira az MTA székház dísztermében. Az ingyenes, pusztán regisztrációhoz kötött vetítéseken három természetfilm is bemutatásra kerül.

Ahogy a korábbi években már megszokhattuk, a vetítéssorozatban idén is széles kínálatból választhatnak az érdeklődők. A bemutatandó filmek a természet- és társadalomtudományi területeket egyaránt felölelik.

Fotók: mta.hu

A természetfilmek között Szendőfi Balázs, Mosonyi Szabolcs és Tóth Zsolt Marcell alkotásával találkozhat a közönség. Szó lesz a Tátra vizeiben élő természetes halközösségekről és tájidegen fajokról, a Balaton és környezete élővilágáról, valamint a hazánk nemzeti parkjaiban dolgozó természetvédelmi őrök áldozatos munkájáról. A sorozat nyitó darabja Thernesz Vilmos és Tóth L. Viktor a rádiócsillagászat nemzetközi és hazai nagyjait bemutató filmjének kifejezetten erre az alkalomra elkészült magyar változata lesz.

A vetítéseket minden alkalommal kötetlen beszélgetés követi, melynek vendégei a film készítői mellett meghívott kutatók, szakértők lesznek. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A vetítések 17.30-kor kezdődnek az MTA székház dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.).

Jelentkezni az egyes programokra az MTA honlapján a részletes programban, a filmek leírása végén látható, „Regisztráció a vetítésre” szövegre kattintva lehet.

A tudományos- és természetfilmet kedvelők számára az alábbi filmek lehetnek érdekesek:

2019. április 10. szerda, 17.30:

Thernesz Vilmos, Tóth L. Viktor: Radio Universe (2019, 36 perc)

Film a rádiócsillagászatról, mely 2009–2011 között forgatott interjúk alapján készült, egyúttal a magyar változat bemutatója. Az alkotók leírása a filmről:

„Minden sugároz. A filmben rácsodálkozunk arra, hogy az egyéni intuíció és a fáradságos csapatmunka hogyan vezetett el egy új tudomány megszületéséhez. Neves, köztük Nobel-díjas tudósok mesélnek nekünk. Velük kalandozunk a mérnöki és természettudományok világában térben és időben. Felkeressük Európa ikonikus csillagászati műhelyeit, és a világegyetem távoli zugait, hegytetőkre repülünk, megmászunk óriás rádióteleszkópokat. Beszélgetünk a rádiócsillagászat atyjaként számon tartott Grote Reberrel, és anekdotákat, emberi vallomásokat hallgatunk meg a tudomány szerelmeseitől a megismerésről.”

A vetítés utáni beszélgetés vendégei: Frey Sándor rádiócsillagász (MTA CSFK), Pacsorasz Viktor vágó, Perger Krisztina rádiócsillagász (ELTE), Thernesz Vilmos rendező-operatőr, Tóth L. Viktor csillagász (ELTE)

2019. április 30. kedd, 17.30:

Szendőfi Balázs: Hegyek-völgyek halai (2018, 52 perc)

A film a Tátra vizeinek gazdag élővilágát és az azt fenyegető globális és helyi jelenségeket mutatja be. A hegyi folyók természetes halközösségei mellett a tájidegen fajok, a vízi erőművek és a klímaváltozás szolgáltak fő témájául, valamint az ezek hatásait vizsgáló és a természetes állapot fennmaradásáért küzdő halkutatók munkája.

A vetítés utáni beszélgetés vendége: Szendőfi Balázs, a film rendezője, és Csányi Béla hidrobiológus.

2019. május 8. szerda, 17.30:

Mosonyi Szabolcs: Vad Balaton (2017, 50 perc)

A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és a környezete egész évben szinte hihetetlen természeti kincseket tartogat. A vulkánok, barlangok, mésztufalépcsők, homokbuckák és szurdokvölgyek az Európai Geopark Hálózat részei, a mocsarak nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek. Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, násztáncot járó balinok. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a káprázatos tájat.

A vetítés utáni beszélgetés vendége: Harangi Szabolcs vulkanológus (MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport), Mosonyi Szabolcs, a film rendezője, és Takács Péter halbiológus (MTA ÖK, Balatoni Limnológiai Intézet).

2019. május 22. szerda, 17.30:

Mwajas Kriszta, Tóth Zsolt Marcell: Akcióban a természet őrzői (2019, 2×25 perc)

A sorozat a Magyarországon dolgozó természetvédelmi őrök munkáját mutatja be. A tíz nemzeti park elképesztően gazdag környezeti változatossága sokféle kihívás elé állítja a szakembereket: az őrök lóháton, terepjáróval, csónakkal vagy éppen kötélen ereszkedve jutnak el „munkahelyükre”, s a megoldandó feladatok is legalább ennyire változatosak és izgalmasak. A váratlan helyzetek rátermettséget, az apró jelek nyomozói éleslátást, a távolságok kitartást, az ellenfelek bátor és határozott fellépést, a természet pedig szakmai tudást és hatalmas szívet követel szolgálóitól.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei: Bilek Ferenc gyártásvezető, Magos Gábor osztályvezető (Őrszolgálati Osztály, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság), Mwajas Kriszta utómunka-rendező, Tóth Zsolt Marcell rendező-producer.

A részvétel valamennyi vetítésen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

Neked ajánljuk
A 10 legkülönlegesebb állat a világon (videó) Szlovák–magyar együttműködés a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatására Emma csöndje – online premiert tart a Kolibri Színház A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: mta.hu
Vissza
Hírfolyam