2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Álmodó vizek fotókiállítás

Ötféle oldaláról mutatja be a vizet a Természettudományi Múzeum új fotókiállítása: a dinamikus, folyton mozgó-változó közeget, a halmazállapotait váltogató anyagot, a világ képét visszatükröző felületet, az önmagán túlmutató absztrakt látványt, valamint az éltető elemet és életteret. 

Vizúr János és Kércz Tibor a víz témájában készített színes fotóiból Álmodó vizek címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol bemutatták az azonos címmel megjelent albumot is.

„Az elmúlt időszakban a természet többször figyelmeztetett bennünket felelőtlen döntéseink következményeire” – mondta Áder János a kiállításmegnyitón Fotók: MTI/Máthé Zoltán

Áder János köztársasági elnök a tárlat megnyitóján hangsúlyozta: a víz misztériumát tárja a közönség elé Vizúr János és Kércz Tibor fotókiállítása és a most megjelent fotóalbum képei is.

„A képek segítségével érzékelhetjük az óceán csendjéből kibomló végtelenséget, a tengerzúgásban lefojtott hatalmas erőt, a sarkköri jégvilág absztrakt képződményeinek kékes fehérségét, és a vízfelszínen tükröződő fény és árnyék impresszionista varázsát” – mondta a köztársasági elnök. Hozzátette:

„Az elmúlt időszakban a természet többször figyelmeztetett bennünket felelőtlen döntéseink következményeire. Tájfunok, hurrikánok, évszázados rekordokat döntő aszályok drámai következményei láthatók a felvételeken.”

Vizúr János

A jégolvadás miatt bekövetkezett tengervízszint-emelkedés drámai hatással lesz az öt kontinensre. A NASA becslésében 65 centiméter tengervízszint-emelkedést jósol a századfordulóra, de ennél sokkal pesszimistább tudományos előrejelzések is léteznek ma már.

A Föld napjához kapcsolódó kiállításról Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a május 31-ig látható tárlaton a vizek legkülönbözőbb formái, halmazállapotai és a vízhez kapcsolódó jelenségek fedezhetők fel.

„Képeimen a víz szépségét szerettem volna kiemelni” – mondta a megnyitón Vizúr János, aki negyven éve foglalkozik fotózással. Fotói a vizet ötféle oldalról mutatják meg: a dinamikus, folyton mozgó-változó közeget, a halmazállapotait váltogató anyagot, a világ képét visszatükröző felületet, az önmagán túlmutató absztrakt látványt, valamint az éltető elemet és életteret.

Az Álmodó vizek című album a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó honlapja szerint Vizúr János és Kércz Tibor polgári foglalkozása mellett – pszichiáter, illetve vegyészmérnök – hosszú évek óta foglalkozik természetfotózással, mindkettőjüket több magyarországi és nemzetközi díjjal ismerték már el.

Áder János és a kiállítás képeinek alkotói, Kércz Tibor és Vizúr János
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam