2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ember és természet fesztiválja Gödöllőn

Egy fesztivál, ahol a művészetek képviselői alkotásaikkal, a kiállítók pedig szemléletformáló bemutatóikkal teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá jelenünket a bolygón, és hívják fel a figyelmünket a környezeti fenntarthatóság kihívásaira.

2019. május 24–26. között kerül sor az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra Gödöllőn, amelyre 98 országból neveztek filmeket, és ahol 3 nap alatt több mint 300 művész alkotása kerül bemutatásra.

Természet- és dokumentumfilmek, animációs, tudományos és expedíciós filmek, valamint a Kárpát-medencei Filmszemle legjobb alkotásai várják az érdeklődőket.

A fesztiválhoz idén 26 hazai város és két erdélyi település csatlakozott a Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok keretében.

Fotó: Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő/facebook.com

A fesztivál ideje alatt 6 tematikus helyszínen közel 100 alkotás lesz látható. A filmek 70 százaléka premierfilm, melyek bemutatják kék bolygónk mai állapotát és az ember viszonyát környezetével. A vetítési program – és a filmek előzetesei – május 1-jétől elérhetők a fesztivál weboldalán.

2019-ben a fesztivál kiemelt témája a VÍZ

A meghívott művészek egyedi látásmódjuk és eszközhasználatuk segítségével mondják el érzéseiket, véleményüket a vízről mint az egyik legértékesebb természeti kincsünkről. Több mint 300 magyar alkotó (fotósok, képzőművészek, filmesek) munkája kerül bemutatásra ebben az évben.

A víz témáját feldolgozó filmekből három napon át vetítenek válogatást, de megnyílik ifj. Lőrinci Ferenc víz alatti fotóiból összeállított kiállítás is. Mindezek mellett bemutatásra kerül az a magyar víztisztító rendszer is, amely már több katasztrófaövezetben állított elő tiszta vizet az ott élőknek. 

Fotó: Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő/facebook.com

A Trash Art Magyarország 2019 pályázatra – melynek a témája szintén a víz volt – több mint 70 nevezés érkezett. Az előzsűri által legjobbnak ítélt alkotások már megtekinthetők a weboldalon. A hulladékból készült szobrok először a fesztiválon mutatkoznak be a nagyközönség előtt, majd a nyár folyamán, vándorkiállításként hazánk több rendezvényére is ellátogatnak.

Régi és új programok

2019-ben a megszokott kísérőrendezvényeken túl (természet- és környezetvédelmi vásár, Trash Art Magyarország – Az újrahasznosítás művészete, Jam for Nature-koncertek, Varázslatos Magyarország fotókiállítás stb.) számos újdonsággal készülnek a szervezők.

Ezek közé tartoznak a közönségtalálkozók, amelyeknek egy új vetítési helyszínt nyitnak (többek között az idén 40 éves „Másfél millió lépés Magyarországon” alkotóival is találkozhatnak a látogatók, de jelen lesznek a „Természet őrzői” is, akikről egy filmsorozat készült, amelyben a természetvédelmi őrök munkájába nyerhet betekintést a közönség. A film ősbemutatója és a fesztivál sajtótájékoztatója 2019. május 7-én 10.30-tól lesz a természetfilmek kultikus helyszínén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Fotó: Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő/facebook.com

A fesztivál kiemelt célcsoportja a gyerekek és a fiatalok, akiknek megszólítására számos program hivatott: a diákok országos pályázatok keretében mondják el és mutatják be véleményüket a környezetünkről. (Ember és Természet fotó-, Köztünk élnek filmverseny, Legyél te is professzor! makett – a 40 éve elhunyt Öveges professzor emlékére). 2019. május 26-án 10.00 órától kerül sor az I. Országos Pet-raicing versenyre is, ahol PET-palackokból készült versenyautók mérkőznek meg egymással.

A fesztivál több mint 70 szakmai és civil kiállítója szemléletformáló bemutatókkal és játékokkal várja a gyerekeket, amelyek között izgalmas újdonság lesz a Kaland az érzékekkel, a Fajfelismerés és a Halsimogató.

Gödöllőre látogat Máté Bence szabadtéri fotókiállítása, és Fülig Jimmy is elmondja véleményét az éghajlatváltozásról. A programok már megtekinthetők a fesztivál weboldalán.

Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.
További információ: www.godollofilmfest.com, www.trashart.hu

Neked ajánljuk
Folytatódik a településfásítási program Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm) Sok területen van szükség a változásra Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? A nagyvárosokban a dugók miatt a leggyorsabb közlekedési eszköz a bicikli
Tovább a forrásra: godollofilmfest.com
Vissza
Hírfolyam