2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy fesztivál az (íz)harmónia és a természet szerelmeseinek

A Velencei-hegység oldalában fekvő Pákozdon hiába is keresnénk strandot, viszont találhatunk nagyszerű kilátást nyújtó turistautakat és eleven vízi élővilágot: Pákozd és az V. Pákozdi Gasztro-Feszt is az elmélyültebb látogatói igényekre számít, az elvontabb turistaélményekben való megmerítkezés lehetőségét kínálja.

A turizmus paradoxonja, hogy az érintetlensége, természetessége miatt népszerű turisztikai célpontok a vendégek tömeges megjelenésével csaknem szükségszerűen átalakulnak.

Pedig ennek nem kéne így lennie. Az ökoturizmusból – amely alatt a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen és múltbeli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából tett felelősségteljes látogatást értünk – a természet, az élményeket kereső turista és a különleges értékekkel rendelkező helyi közösség is profitálni tud.

Fotó: www.pakozd.hu

Ebben a szellemben kerül megrendezésre immáron fél évtizede a Pákozdi Gasztro-Feszt is.

Az ökoszemlélet garancia arra, hogy a június 29-i, egész napos rendezvényen a résztvevők ételből, italból és programokból is az eredetit, a természetest, a valódit kapják.

A poharakba kerülő bor a 450 millió éves hegy lankáin termett gyümölcsből, a hal a szomszédos tóból kerül az asztalra. Street food helyett „treatfood”, azaz csemege, ritka élvezet jut a látogatóknak. A kézműves címke itt nem csupán a minőség iránti nosztalgia húrjait igyekszik megpendíteni, hanem a Magyar Élelmiszerkönyvben megjelent, szigorú szabályozás alapján előállított ételeket, italokat jelöl.

Fotó: www.pakozd.hu

A fesztivál keretében főzőverseny, kulturális hagyományőrző programok, kézműves, borvidékek bemutatója, játszóház, kézműves foglalkozások, kirakodóvásár és változatos zenei programok várják a látogatókat.

A gasztronómiai élvezetekben megfáradt test átmozgatására számtalan lehetőséget kínál a páratlan természeti környezet: egy kirándulás keretében felkereshetjük a Magyarországon egyedülálló földfelszíni alakzatokat, a Pákozdi-ingóköveket, felfedezhetjük a barlangokat, bejárhatjuk a nagyszerű kilátást nyújtó turistautakat, és futhatunk vagy akár horgászhatunk a Velencei-tó eleven élővilágú, halban gazdag partszakaszán.

Neked ajánljuk
Az éhes majmok meglepően jó értékbecslők Bájos videoklip zengő torkú erdőlakókról A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria) Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam