2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiállítás és vásár az Agostyáni Arborétumban

A Tata és Tardos közötti út mellett fekvő arborétumban szeptember 8-án, vasárnap tíz órától dísznövényekből, erdei termékekből, kézműves tárgyakból és különféle mézekből rendeznek kiállítást és vásárt.

A vásárlók fűszernövények, szőttesek, fatermékek közül is válogathatnak. A gyermekek több helyszínen népi fajátékokkal tehetik próbára ügyességüket. A csemetekertben többéves dísznövényeket kínálnak fél áron, az érdeklődőket ültetési, növényápolási tanácsokkal látják el.

Az arborétum személyzete a nap során négy alkalommal indít szakvezetéses sétát.

Az országban egyedülálló módon több fenyőféléből kisebb erdőt láthat az, aki ellátogat ide, valamint tulipánfák, nyírek, vasfák, égerek, kőrisek, juharok, diók több változata is megtalálható az arborétumban.

A területen először az 1910-es években az Esterházy-birtok szakemberei kísérleteztek vörösfenyők telepítésével. Az eredményekre felfigyelve 1955-ben, a Magyar Tudományos Akadémia pályázatára kezdték meg itt az eddig nem honos fafajok telepítését és fejlődésük megfigyelését.

 A háborítatlan facsoportokban eddig 110 madárfajt figyeltek meg, 71 faj fiókákat is nevelt a Natura 2000-es besorolású madárvédelmi területen Fotó: Agostyáni Arborétum/facebook.com

A völgyön átfutó Hidegkúti-forrás vizét összegyűjtő patak útjába gátakat építettek, és két tavat létesítettek a kedvező éghajlat fenntartása érdekében.

  • Időpont: 2019. szeptember 8., vasárnap 10:00–18:00
  • Helyszín: Agostyáni Arborétum, 2835 Tata, Petőfi Sándor utca
  • További információ: facebook.com/events/2366068083501409/
Neked ajánljuk
Az őszi erdő nyugalma (videó) Vádló tekintetek kereszttüzében A fürdőszobában is van tér az újrahasznosításra Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam