2020. október 1., Malvin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét darvadozás a szegedi Fehér-tónál

Darunéző túrák, madárgyűrűzés, fotós futam, kisvonatozás a halvasúton és számos gyermekprogram várja azokat, akik szombaton ellátogatnak a VIII. Fehértavi Darvadozásra Szeged mellé.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak (Grus grus) ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az ott megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik – írja az MTI alapján az Origo.

A Kiskunsági Nemzeti Park igazgatósága daruleső túrákat szervez ebben az időszakban.

Szombaton hajnalban és délután is túra indul a sándorfalvi Macskási-gyephez. Az újonnan kialakított Szalakóta Látogatóközpontban madárgyűrűzési-bemutatót tartanak, szakvezetéses túrák indulnak, a legkisebbeket pedig játszóház és játékos vetélkedők várják.

A 190-200 centiméteres szárnyfesztávú darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől. A daru rendkívül éber, veszélyt sejtve hosszú nyakát magasra nyújtja Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Az egyik legérdekesebb programnak mégis a kisvonatozás a halvasúton ígérkezik:
a területen gazdálkodó Szegedfish Kft. keskeny nyomtávú szerelvényének utasai a halastavak között a Fehértói Halászcsárda mögötti kiinduló állomásról a tórendszer közepén álló kutatóházig és kilátótoronyig utazhatnak.

Neked ajánljuk
A hétvégén rendezik meg a 27. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon A hétvégén rendezik meg a 27. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon Áder János: tudatosabban, körültekintőbben kell bánni a környezetünkkel Amikor a grafikonok megszólalnak Rovarokat riasztó növényi illatok
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam