2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Téli séta a Kis-Sárréten, a madarak világában

A Körös–Maros Nemzeti Park részterülete, Mágor-puszta télen is tartogat érdekességeket. A levegőben zsákmányra leső ragadozó madarak pásztáznak, a védett területhez közeli lucernaföldeken túzokok táplálkoznak, a kökény- és vadrózsabokrokat pedig fenyőrigók népes csapatai lepik el.

A Mágor-puszta a Kis-Sárrét északnyugati határán, a Sebes-Körös ősi árterén fekszik. A 947 hektáros terület (amely jellegét tekintve másodlagos szikes puszta) 1987 óta védett. Mai arculata a folyószabályozásokat követően alakult ki. Kisebb kiterjedése ellenére is igen értékes élővilágnak ad otthont. 

A védett területen több ritka ragadozó madarunk költ, mint például a rétisas, a parlagi sas és a kerecsensólyom. Érdekesség, hogy e három faj egyedei itt egymáshoz egészen közel, egy kilométeren belül költenek. Ezekkel a madarakkal a téli időszakban is találkozhatunk.

A vörös vércsét nem zavarja az ember közelsége Fotó: Shutterstock

Mágor-pusztán jelentős számban költenek vörös vércsék, melyek közül most is több példány maradt itt télire. Egyre több egerészölyv és kékes rétihéja csatlakozik hozzájuk. Az itt elérhető mezeipocok-állomány stabil táplálékbázist biztosít a ragadozó madarak számára.

A terület egyben túzokélőhely is, de a téli időszakban a védett területhez közeli Földház-zugon láthatjuk a nagy madarakat, amint a lucernaföldeken táplálkoznak. Az itteni túzokpopuláció örvendetesen növekszik, már mintegy 50 példány él a térségben. A hideg beköszöntével egyre nagyobb fenyőrigócsapatokat figyelhetünk meg, amint a legelőn kutatnak táplálék után, vagy a kökényes, vadrózsás bokrok terméseit csipegetik.

A fenyőrigó akár 18 évig is élhet Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Kiugró növekedés az üstökösgémek költésében A jövő egyik ígéretes anyaga a parafa 2021-ben is töltsünk egy hetet a csillagok alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam