2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tudás a karantén határait is áttöri

A Közép-európai Egyetem (CEU) ismeretterjesztésnek és a tudás demokratizálásának dedikált sorozata, a Határtalan tudás az interneten folytatódik. A záróeseményen egyebek mellett kiderül, megakadályozható-e egy újabb pandémiás hullám klímavédelmi intézkedésekkel? 

A Határtalan tudás évadzáró eseményén a CEU professzorai a világjárványhoz kapcsolódó témaköröket járják majd körül, ki-ki a saját tudományterületének a szemszögéből vizsgálva a pandémiát. Az előadások végén a kutatók az online térben beszélgetnek egymással, és a közönségnek is lesz lehetősége kérdéseket feltenni.

Az eseményen elhangzó előadások:

 • Megakadályozható-e egy újabb pandémiás hullám klímavédelmi intézkedésekkel?
  A kérdést Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU oktatója, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke járja majd körül. 
 • Mit mond a régészet a korábbi járványok terjedéséről?
  Ezt fejti majd ki bővebben Laszlovszky József régész, a visegrádi királyi központ kutatója, a CEU Kulturális Örökség Tanulmányok Tanszékének vezetője.
 • Mi lesz a hatása a karanténnak a gyerekekre?
  Ebben segíthet eligazodni Pléh Csaba kognitív tudós, Széchenyi-díjas magyar pszichológus és nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökjelöltje, a CEU oktatója.
 • Használható-e a big data, a személyek adatainak nyomon követése a járvány megfékezésére?
  Ebbe enged betekintést Kertész János Széchenyi-díjas magyar fizikus, hálózatkutató, a CEU Hálózatkutatási Tanszékének vezetője, az MTA rendes tagja.

Időpont: április 30. csütörtökön 18 óra.
A közvetítést ezen a linken lehet majd követni. A rendezvénysorozat médiapartnere a Qubit.

Neked ajánljuk
Áder János: tudatosabban, körültekintőbben kell bánni a környezetünkkel A baktériumok (szín)pompás fordulatot hozhatnak a divat világába Tanösvénnyel a tetején nyílt meg a Kis-Balaton új kapuja Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Mohafalakkal a szálló por ellen
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam