2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötéves a Laudato si’ enciklika – online teremtésvédelmi szeminárium

Öt éve, 2015 májusában jelent meg Ferenc pápa első saját enciklikája, a Laudato si' (Áldott légy), mely a keresztény társadalmi tanítás egészébe ágyazva szól a társadalmi és a környezeti egyensúlytalanságok és igazságtalanságok megoldásának elodázhatatlan szükségességéről.

A dokumentum messze nem csak a katolikus egyházon belül talált visszhangra, más keresztény felekezetek képviselői is gyakran a társadalmi és környezeti problémákkal kapcsolatos keresztény tanítás hiteles megnyilvánulásaként hivatkoznak rá. A nagy világvallások körében is figyelmet keltett, és az ENSZ 15 éves fejlesztési céljainak (SDG) vitáin is idéztek belőle a legkülönbözőbb világnézetű szakértők – írják az online szeminárium  szervezői.

Az ötéves évfordulón nemzetközi kezdeményezés indult „Laudato si' Week” néven azért, hogy visszatekintsünk az enciklika megjelenése (valamint az SDG és a párizsi klímacsúcs) óta eltelt fél évtizedre, és felmérjük, miben léptünk előre, és mit kell sürgősen tennünk.

A hét kapcsán szerte a világban számos rendezvényt, kezdeményezést szerveznek. Magyarországon a teremtésvédelem terén együttműködő magyar egyházak képviselői beszélnek az enciklika kapcsán a teremtett világ iránti keresztény felelősségről.

Az Oikosz – Közös házban élünk projektet a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, a Csalán Egyesület, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelye, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat, az Európai Unió és az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásával.

  • Előadók: 
    Nobilis Márió adjunktus, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola;
    Béres Tamás egyetemi tanár, Evangélikus Hittudományi Egyetem
    Kodácsy Tamás műhelyvezető tudományos főmunkatárs, Károli Gáspár Református Egyetem 
  • Időpont: 2020. május 27-e, szerda, 17.00–18.30
  • Helyszín: Zoom internetes felület
  • Regisztráció: https://forms.gle/D9agMXtAHGfYwKwr8
Neked ajánljuk
A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó) Ipari hulladékból előcsalogatott zenei hangok tették ünnepélyessé a fehér bot napját Esztergomban Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam