2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Augusztusi csillaghullás – Idén sem maradnak el a Perseidák

A Perseidák – vagy ahogy a néphagyomány nevezi, Szent Lőrinc könnyei – az év egyik megbízhatóbb meteorraja, egyben a nyár leglátványosabb meteorárama is. A maximuma augusztus 12-én várható. Tiszta időben érdemes lesz esténként a szemeket az égre szegezni. 

A korábbi évekhez képest idén kevésbé lesz szerencsénk a Perseidákkal, „hiszen maximumuk augusztus 12-én 13 és 16 óra közé esik, ami a hazai észlelők számára nem igazán kedvező. A ZHR (a zenitre korrigált óránkénti darabszám) értéke 110. A Hold fázisa sem túl szerencsés, az utolsó negyed augusztus 11-ére esik, tehát elég erős holdfény fogja zavarni az észlelést. Tudjuk, hogy az erős holdfény természetes fényszennyezése szinte „letörli” az égről a halványabb meteorokat – jóval kevesebb rajtagot fogunk látni, mint újhold idején” – írják a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Ettől függetlenül a javát így is elcsíphetjük, s ha van egy kis szerencsénk, akkor 12-ről 13-ra (szerdáról csütörtökre) virradó éjszaka óránként akár 100 hullócsillag is érkezhet. 

A Perseidák meteorraj a Tejút közelében Szkopjénél 2018. augusztus 12-én Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Áder János: a globális cselekvés nemzetállami tettekkel válhat eredményessé Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot Csökkenti a földi szén-dioxid-kibocsátását az easyJet A kormány elfogadta a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiát
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam