2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Augusztusi csillaghullás – Idén sem maradnak el a Perseidák

A Perseidák – vagy ahogy a néphagyomány nevezi, Szent Lőrinc könnyei – az év egyik megbízhatóbb meteorraja, egyben a nyár leglátványosabb meteorárama is. A maximuma augusztus 12-én várható. Tiszta időben érdemes lesz esténként a szemeket az égre szegezni. 

A korábbi évekhez képest idén kevésbé lesz szerencsénk a Perseidákkal, „hiszen maximumuk augusztus 12-én 13 és 16 óra közé esik, ami a hazai észlelők számára nem igazán kedvező. A ZHR (a zenitre korrigált óránkénti darabszám) értéke 110. A Hold fázisa sem túl szerencsés, az utolsó negyed augusztus 11-ére esik, tehát elég erős holdfény fogja zavarni az észlelést. Tudjuk, hogy az erős holdfény természetes fényszennyezése szinte „letörli” az égről a halványabb meteorokat – jóval kevesebb rajtagot fogunk látni, mint újhold idején” – írják a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Ettől függetlenül a javát így is elcsíphetjük, s ha van egy kis szerencsénk, akkor 12-ről 13-ra (szerdáról csütörtökre) virradó éjszaka óránként akár 100 hullócsillag is érkezhet. 

A Perseidák meteorraj a Tejút közelében Szkopjénél 2018. augusztus 12-én Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Összefogtak a tatai állatotthonért Elő a cerkával, ecsettel, filccel – ismerkedj meg a hermelinnel! Hogyan nőtt a fejünkre a műanyag? Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam