2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csodás programok, klassz helyek a Perseidák megfigyelésére

A nemzeti parkok egyedülálló, a csillagképek, meteorok, hullócsillagok varázslatos világába kalauzoló éjszakai programokat szerveznek. Idén nyáron ezen a héten lehet majd megfigyelni Magyarországon a legtöbb hullócsillagot, a rajtagok augusztus 24-ig jelentkeznek. 

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az InfoRádióban korábban elmondta: ez egy üstökös nagyon elnyúlt pályáján keringő porszemcsecsapat, amely ilyenkor ütközik bele a Föld légkörébe.

Szerencsés megfigyelő egy óra alatt néhány tucatnyit figyelhet meg. A Normafa vagy a Hármashatár-hegy megfigyelésre való kiszemelése csak köztes megoldás, a legjobb, ha a csillagoségbolt-parkokat választják az érdeklődők.

A nemzeti parkok egyedülálló, a csillagképek, meteorok, hullócsillagok varázslatos világába kalauzoló éjszakai programokat szerveznek és az ország legkevésbé fényszennyezett vidékei közül több az ő területeiken van.

A Zselici Csillagpark, háttérben a Neowise üstökössel Fotó: Zselici Csillagpark

A Zselici Tájvédelmi Körzet mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetnek a látogatók. Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be a csillagoségbolt-park és a somogyi erdő értékeit. A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont.

A Hortobágy az ország egyik legkevésbé fényszennyezett területe, itt akár több ezer csillag is látható éjszakánként. A Perseidák meteorraj is nagyon jól megfigyelhető a puszta egén, például a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkból.

Fotó: Hortobágyi Csillagoségbolt-park

A Bakonybélben található Pannon Csillagda, Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik. A létesítmény modern távcsőparkkal, planetáriummal, 3D Mars-mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, programokkal várja a látogatókat nappal és éjszaka is.

A Bükki Csillagoségbolt-parkban szintén számos program keretében ismerhetik meg a látogatók a csillagos égboltot. Emellett Répáshután megkezdődött egy egyedülálló csillagászati látogatóközpont, a Bükki Csillagda építése.

A nemzeti parkok és csillagdák programjai többnyire regisztrációhoz kötöttek, ezért előzetesen tájékozódni kell az adott nemzetipark-igazgatóság honlapján, közösségi felületein.

Számos további program megtalálható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján is.

Neked ajánljuk
A méhecskék csodálatos világa (ismeretterjesztő film) Hogyan nőtt a fejünkre a műanyag? Reményt hozó műalkotások az óceántól eltérített műanyagokból A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam