2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természetfilmek varázsa újra Gödöllőre vonzza a tekinteteket

Idén immár hatodik éve várja a természet szépsége és értéke iránt fogékony közönséget Gödöllőn a Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál, hogy a kamera, a fényképezőgép vagy éppen a képzőművészet eszközeivel tudósító alkotóktól bepillantást nyerjenek a természet kulisszái mögé, és képet kaphassanak az élővilág megóvásáért folytatott küzdelem aktuális állásáról.

A nemzetközi természetfilmes seregszemle először 2015-ben került megrendezésre, és a szervezők a kezdetektől jelentős nemzetközi visszhangnak örvendhettek: már az első évben 42 országból 424 film vett részt a versengésben, az érdeklődés pedig az évek alatt nem csökkent, sőt: idén rekordnak számító módon 2000 filmmel, összesen 114 ország alkotói képviseltetik magukat Gödöllőn.

Az elmúlt fél évtized alatt az esemény vetítéseire ellátogató népes közönség a legváltozatosabb természeti jelenségekkel és a legégetőbb környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban tehetett szert friss tudásra olyan rangos alkotók tolmácsolásában, mint David Attenborough, Török Zoltán, Mosonyi Szabolcs vagy Tóth Zsolt Marcell.

Mivel a rendezvény pályázatai profi és amatőr művészek, fiatalok bevonásával minden évben friss alkotásokat generálnak nemcsak a film, de például a szobrászművészet és a fotóművészet területén is, az idei évtől az esemény Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál néven kerül megrendezésre.

Az általánosabb megfogalmazást indokolttá tették azok a sokszínű szakmai és családi programok, előadások és kiállítások is, amelyek keretében idén például hazánk 10 nemzeti parkjával is megismerkedhetnek a látogatók.

A kezdetektől Áder János fővédnökségével megvalósuló rendezvénnyel kapcsolatban a köztársasági elnök 2018-ban hangsúlyozta: „ha környezeti fenntarthatóságról, természetvédelemről esik szó, különösen fontos a »szinte ott vagyunk«, mi is látjuk, mi is átéljük érzés. Mert minden, ami a környezetünkben történik a közös Földdel, a közös jövőnket érinti”.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál sajtóbemutatóján 2018. május 24-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Idén a rendezvény a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával valósul meg. A járványügyi helyzetre tekintettel a megszokott programkínálat egy részétől fájó szívvel eltekintenek a szervezők, így Gödöllő főterén nem lesznek vetítések. De a Gödöllői Királyi Kastélyban zajló vetítésekre a rendezvény weboldalán várják az érdeklődők regisztrációját.

Neked ajánljuk
Négy helyszínen több mint száz filmmel várja a közönséget a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Négy helyszínen több mint száz filmmel várja a közönséget a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Vad Dél-Afrika – Óriások földje (természetfilm) Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: godollofilmfest.com
Vissza
Hírfolyam