2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természetfilmek varázsa újra Gödöllőre vonzza a tekinteteket

Idén immár hatodik éve várja a természet szépsége és értéke iránt fogékony közönséget Gödöllőn a Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál, hogy a kamera, a fényképezőgép vagy éppen a képzőművészet eszközeivel tudósító alkotóktól bepillantást nyerjenek a természet kulisszái mögé, és képet kaphassanak az élővilág megóvásáért folytatott küzdelem aktuális állásáról.

A nemzetközi természetfilmes seregszemle először 2015-ben került megrendezésre, és a szervezők a kezdetektől jelentős nemzetközi visszhangnak örvendhettek: már az első évben 42 országból 424 film vett részt a versengésben, az érdeklődés pedig az évek alatt nem csökkent, sőt: idén rekordnak számító módon 2000 filmmel, összesen 114 ország alkotói képviseltetik magukat Gödöllőn.

Az elmúlt fél évtized alatt az esemény vetítéseire ellátogató népes közönség a legváltozatosabb természeti jelenségekkel és a legégetőbb környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban tehetett szert friss tudásra olyan rangos alkotók tolmácsolásában, mint David Attenborough, Török Zoltán, Mosonyi Szabolcs vagy Tóth Zsolt Marcell.

Mivel a rendezvény pályázatai profi és amatőr művészek, fiatalok bevonásával minden évben friss alkotásokat generálnak nemcsak a film, de például a szobrászművészet és a fotóművészet területén is, az idei évtől az esemény Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál néven kerül megrendezésre.

Az általánosabb megfogalmazást indokolttá tették azok a sokszínű szakmai és családi programok, előadások és kiállítások is, amelyek keretében idén például hazánk 10 nemzeti parkjával is megismerkedhetnek a látogatók.

A kezdetektől Áder János fővédnökségével megvalósuló rendezvénnyel kapcsolatban a köztársasági elnök 2018-ban hangsúlyozta: „ha környezeti fenntarthatóságról, természetvédelemről esik szó, különösen fontos a »szinte ott vagyunk«, mi is látjuk, mi is átéljük érzés. Mert minden, ami a környezetünkben történik a közös Földdel, a közös jövőnket érinti”.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál sajtóbemutatóján 2018. május 24-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Idén a rendezvény a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával valósul meg. A járványügyi helyzetre tekintettel a megszokott programkínálat egy részétől fájó szívvel eltekintenek a szervezők, így Gödöllő főterén nem lesznek vetítések. De a Gödöllői Királyi Kastélyban zajló vetítésekre a rendezvény weboldalán várják az érdeklődők regisztrációját.

Neked ajánljuk
Amerika vad évszakai – Tavasz (természetfilm) Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait 30 döbbenetes reklámfotós átverés gyorsétterembe csábításhoz (videó) Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Több száz kiló húst ajánlottak fel rászorulóknak a böllérek
Tovább a forrásra: godollofilmfest.com
Vissza
Hírfolyam