2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hétvégén rendezik meg a 27. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon

A Magyar Madártani Egyesület 18 megyében és Budapesten mintegy 50 helyszínen várja az érdeklődőket szombaton és vasárnap.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével. A program magyarországi koordinátora az MME – olvasható a szervezet közleményében.

Mint írják, az évenkénti összesített eredmények alapján tavaly 35 ország 1089 helyszínén több mint 4,2 millió madarat figyelt meg a mintegy 29 ezer résztvevő. Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek.

Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly mindhárom kategóriában az élen végzett.

A magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait is. A résztvevőket arra kérik, hogy jegyezzék fel a megfigyelés helyszínéül szolgáló települést és a megyét, a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát, esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását. Ezeket az adatokat vasárnapig kell elküldeni a program honlapjáról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon.

A hazai rendezvényhelyszínek fő programja többnyire egy könnyű séta, hogy kisgyerekes családok és idősek is részt tudjanak venni. A terepi vezetők a kézi távcső mellett lehetőség szerint erős nagyítású állványos teleszkópot is visznek magukkal a madármegfigyelésekhez. Aki nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyűrűzést is kínáló helyszínek valamelyikét.

Az esemény helyszíneiről az egyesület honlapján lehet tájékozódni, a www.mme.hu weboldalon.

Neked ajánljuk
Kutyafesztivál népszerűsíti a felelős kutyatartást Budapesten Kutyafesztivál népszerűsíti a felelős kutyatartást Budapesten Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam