2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Duna Múzeum Vízeum című kiállítása kiérdemelte az Év kiállítása címet

A  Vízeum a víz és az ember sokoldalú kapcsolatáról a felnőtt és a gyermek látogatók számára egyaránt élményszerű áttekintést nyújt.

Az új állandó kiállítás bemutatja a vízgazdálkodás múltját, jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, feldolgozza a folyók szabályozását, bemutat hajózással kapcsolatos érdekességeket és hajómaketteket, foglalkozik többek között a fürdés történetével, a Balatonnal, ásványvizekkel és a szódavíz történetével is.

A kiállítás hangsúlyos részeként megismerhetjük, hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra, és a vízügyi szakembereknek milyen feladatokkal kell szembesülniük az éghajlatváltozás hatásai kapcsán.

A régi tárlat kedvence, a hatalmas vízgép is megújult, fényekkel, mostantól narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását. A kiállítás érdekes része a víz halmazállapotainak bemutatása, szemléletesen jeleníti meg a három állapot jellemzőit, vidám, játékos formában, biztosan nem csak a kicsiket fogja elvarázsolni ez a látvány, és ami a legjobb, hogy az így felszedett információk biztosan rögzülnek is a fejekben.

Fotó: dunamuzeum.hu

A vízügyi témáknál külön fejezetet kap az árvíz, belvíz, folyószabályozás, az öntözés – az információt itt is könnyen érthető, érdekes kis animációkkal, filmekkel, képekkel és sok tárggyal adjuk át. Az innovációkat felvonultató térben olyan tárgyakkal, eszközökkel találkozhat a vendég, amiket vagy jól ismer a hétköznapi életből, vagy éppen teljesen újak a számára. 

Neked ajánljuk
Klímahét a Szabad Terek Hálózatának szervezésében Jön a Magyar Nemzeti Parkok Hete, a legnagyobb ökoturisztikai program Egy kilométer mélyen bukkantak újabb szlovén barlangra A romló nemzetközi kapcsolatok a klímavédelemi erőfeszítéseket is ellehetetlenítik DNS-vizsgálattal az eddigi módszereknél pontosabban fel tudják térképezni a vizek halállományát
Tovább a forrásra: dunamuzeum.hu
Vissza
Hírfolyam