2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Duna Múzeum: nemzetközi díjat nyert és május 15-től újra látogatható a VízEUM

Hazai elismerések sora után – mint például a Múzeumpedagógiai Nívódíj különdíja vagy az Év Kiállítása cím kiérdemlése 2020-ban – idén a nemzetközi muzeológusszakma is kiválónak értékelte a Duna Múzeum munkáját, ezt bizonyítja az Európai Múzeumi Fórum pályázatán elnyert különdíj is.

„2021. május 6-án a Duna Múzeum különdíjat nyert az Év Európai Múzeuma pályázaton (European Museum of the Year Award / EMYA), amelyet minden évben az Európai Múzeumi Fórum (European Museum Forum / EMF) hirdet meg” – számolt be a sikerről az Országos Vízügyi Főigazgatóság a honlapján.

1977-ben alapították meg az európai múzeumokat összefogó szakmai szervezetet és az évente meghirdetett díjpályázatot, hogy ezzel is ösztönözzék a kontinens múzeumai között a gondolatok áramlását és az inspirációs hálózatok kialakulását. Mára az EMF az európai múzeumi szakma teljes körű átfogójává fejlődött, az EMYA pedig múzeumok versengéséből az európai múzeumok közminőségének fejlesztésében fontos szerepet játszó fórummá nőtte ki magát.

Ennek megfelelően az EMF díjai hatalmas elismerésnek számítanak a muzeológia területén, a díjkiosztó pedig az európai múzeumok innovatív megközelítési módjainak legfőbb nemzetközi bemutatkozási terepeként szolgál.

2021-ben a Duna Múzeum különdíjat nyert az Év Európai Múzeuma pályázaton Fotó: Duna Múzeum/OVF

Az EMF kezdetben két fő díjat osztott ki: az Év Európai Múzeuma Díjat (EMYA) és az Európa Tanács Múzeumi Díját, ezek mellé később számos különdíj is társult. A díjak odaítéléséhez szigorú és hosszadalmas elbírálási folyamat vezet, az EMF ugyanis igyekszik minden évben azokat az intézményeket és jó gyakorlatokat kiválasztani és a figyelem középpontjába állítani, amelyek valóban jelentős hatást tesznek majd a nemzetközi múzeumi szakmára, példaként szolgálhatnak más intézmények számára – tájékoztat az elismerésről szóló hír.

2021-ben tehát a Duna Múzeum is ilyen különdíjban részesült, a szakmai zsűri indoklása szerint ugyanis

„innovatív és magával ragadó módon mutatja be a vízzel való gazdálkodás lehetséges módjait, és felhívja a figyelmet a természeti erőforrásaink helyes kezelésének szükségességére”. 

Az 1977-es kezdetek óta eddig ötször kapott díjat magyarországi múzeum. A Duna Múzeum ezek közül a sikerek közül kettőt is magáénak tudhat, ugyanis már 2003-ban is elnyerte az Európai Múzeumi Fórum különdíját.

A Duna Múzeum új imázsfilmje az új állandó kiállításhoz Forrás: Duna Múzeum/YouTube.com

A VízEUM, azaz a Duna Múzeum új állandó kiállítása bemutatja a vízgazdálkodás múltját, jelenét és a vízzel kapcsolatos innovációkat, valamint szemlélteti a víz erejének felhasználási lehetőségeit. Feldolgozza a folyók szabályozásának összetett kérdéskörét, mesél a magyar tengerről, a Balatonról, illetve bemutat több hajózással kapcsolatos érdekességet és hajómakettet is. De olyan hétköznapi vízügyekkel is foglalkozik, mint a fürdés és a fürdőzés vagy az ásványvizek és a szódavíz története.

A klímaváltozást kiemelt témaként kezeli a múzeum, ennek megfelelően a legmodernebb eszközök, legfrissebb adatok segítségével teszi láthatóvá és érthetővé annak folyamatait.

Felhívja rá a figyelmet, hogyan változik a Föld vízkészlete, milyen hatással van a klímaváltozás az élővilágra, és milyen kihívásokkal kell a vízügyi szakembereknek szembesülniük az éghajlatváltozás következményei miatt.

A VízEUM terei már virtuálisan is bejárhatók, de május 15-től újra látogatható a kiállítás a valóságban is a koronavírus-járvány okozta kényszerű zárvatartás után, az aktuálisan érvényes rendelkezéseknek megfelelő feltételekkel

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ovf.hu
Vissza
Hírfolyam