2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csodálatos lepkékkel várja a látogatókat a megújult Szegedi Tudományegyetem

A járvány miatti kényszerű zárvatartás idején egy multifunkcionális épülettel, újraaszfaltozott utakkal, felfrissített japánkerttel, azon belül egy új tori kapuval és egy megújult rendszertani gyűjteménnyel lett gazdagabb a botanikus kert.

Újra várja a látogatókat a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, ahol az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztések zajlottak. A mintegy 80 millió forint értékű beruházás keretében elkészült épületben egyebek mellett kialakításra került egy terasz, amely a jövőben különböző tematikára épülő kiállítások és gyermekeknek szánt csoportos foglalkozások helyszínéül szolgál majd.

A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá.

Hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas – 70 százalékos – a páratartalom, és 30-35 fok közötti a hőmérséklet. A bábszekrényben lévő bábokból – melyek havonta érkeznek Costa Ricából – folyamatosan bújnak elő a pillangók. A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása.

Siproeta stelenes Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/facebook.com

A sétautat bejárva csaknem húsz lepkefaj 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

A botanikus kert védettségi igazolvány nélkül, bárki számára megtekinthető, a trópusi üvegház azonban egyelőre zárva marad. A maszkviselés az intézmény teljes területén kötelező. A páfrány- és az orchideaházba a védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be. A lepkekert szintén védettségi igazolvánnyal látogatható.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: zoldkozert.hu
Vissza
Hírfolyam