2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszavirágok, holdséták és izgalmas tanösvények is várják a Hortobágyi Nemzeti Parkba látogatókat

Javában zajlik a tiszavirágzás, vagyis a kérészek tömeges megjelenése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ahol több helyszínen is megfigyelhető a tiszavirágok nászrepülése – hívta fel a figyelmet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében az Agrárminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a tiszavirágzás mellett számos különleges és változatos élményt, látnivalót kínál a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság: egy látogatóközpont, 11 tanösvény és 17 különféle bemutatóhely segíti az élővilág megismerését.

Mivel az igazgatóság folyamatosan fejleszti kínálatát, számos hortobágyi kiállítás és a látogatóközpont is megújul, melyek átmenetileg nem látogathatók.

Azonban továbbra is sok érdekesség várja a vendégeket, köztük a Tiszakürti Arborétum, a Hortobágyi Vadaspark, a Cégénydányádi kastély és parkja, illetve Magyarország egyetlen, személyszállítást végző halastavi kisvasútja.

Tiszavirág (Palingenia longicauda). A víz felett repülő rovarfelhő egyedülálló természeti látványosság, amely mára már szinte csak a Tisza és néhány mellékfolyója napsütötte szakaszain figyelhető meg
Fotó: MTI/Komka Péter

A tanösvények látogatása az ingyenesen letölthető Digitális Tanösvény applikáció segítségével még informatívabb lett. Az aktív kikapcsolódást keresők pedig e-bike-, szakvezetett gyalogtúrákon, szafari- és lovasprogramokon vehetnek részt, emellett akár távcsövön keresztül is megcsodálhatják a térség különleges madárvilágát.

2011-ben a nemzeti park területén jelölték ki Európa harmadik nemzetközi csillagoségbolt-parkját, melynek célja a természetes éjszakai környezet megóvása és az éjszakai élővilág értékeinek bemutatása.

A Hortobágyi-halastavon például „Az éjszaka hangjai” fantázianevű holdsétákon vehetnek részt az érdeklődők, ahol nemcsak a nádi világ éjszakai életét, hanem a sötét égbolt csillagait is felfedezhetik.

A Hortobágyi Nemzeti Park élővilága rendkívül színes. Az ott élő madárfajok változatossága egyedülálló, a gémektől a récékén, ludakon, nádi énekesmadarakon át a darvakig vagy akár a rétisasig számos faj élőhelye.

Neked ajánljuk
Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam