2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ingyenes nyílt napon ismerkedhetünk a Balaton élővilágával Tihanyban

Július 16-án, pénteken 9 és 16 óra között ingyenesen látogatható nyílt napot tartanak az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tihanyi székhelyén. A Nyílt Nap a Limnológián című rendezvény célja, hogy bepillantást nyújtson a nagyközönségnek a Balaton élővilágába, valamint az intézetnek az édesvizek környezettani kutatására irányuló kiterjedt tevékenységébe.

Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete parkjának árnyas fái alatt található akváriumokban a Balaton parti övében élő halfajok tekinthetők majd meg, de láthatók lesznek makrogerinctelenek is, mint például az invazív cifrarák. A látogatók megtudhatják, mire lehet jó a vándorkagyló, és azt is, hogyan járulnak hozzá az édesvízi kis rákok a vízminőség védelméhez.

A kutatók a nap folyamán többször is bemutatják, hogyan zajlik a mintavétel a gyakorlatban, illetve hogy a mintákban hogyan keresnek vízi gerincteleneket.

Meg lehet tekinteni a Közép-Európában egyedülálló mezokozmoszrendszert, melynek segítségével a kutatók a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális kérdésekre is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás. Aki kedvet érez, kvízjátékban tesztelheti a tudását, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb gyerekrajzokat is.

A sekély vízben zajló élet megfigyelésére alkalmas kültéri tartályok Tihanyban, a Limnológiai Intézetben
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezen a napon az érdeklődők a műemlék épületegyüttesbe is beléphetnek, ahol megfigyelhetik, hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt. A nap folyamán számos érdekes előadásra sor kerül, és több alkalommal lesz vezetett tudományos túra az épületben is, melynek során arra is fény derül, hogy mik azok a mikroszennyezők, és milyen hatással vannak a vízi élőlényekre.

A részletes program és az előadások ismertetői az intézet honlapján érhetők el.

Neked ajánljuk
A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Négy helyszínen több mint száz filmmel várja a közönséget a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva a fiatalokat szólítja meg a Közösségek Hete Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: balaton.hu
Vissza
Hírfolyam