2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Augusztusban falkanapokat rendeznek Aggteleken

A különleges fesztiválon betekinthetünk a farkasok, hiúzok, medvék mindennapjaiba.

Hagyományteremtő szándékkal idén először rendeznek Aggteleken természet­ismereti fesztivált, amelynek központjában a nagyragadozók és emberek együttélése áll. A Falka Napok nevet viselő esemény természetismereti programokkal, előadásokkal, túrákkal, koncertekkel és film­vetítéssel várja az érdeklődőket.

Magyarországon egykor mindhárom őshonos nagyragadozónk, a hiúz, a farkas és a medve is folyamatosan jelen volt. Üldöztetésük következtében azonban számuk megfogyatkozott. Az 1980-as évektől a nagyragadozók természetes úton jelentek meg ismét hazánk területén, elsősorban a szlovák Kárpátok irányából települtek vissza.

Ma már az Északi-középhegység teljes területén, a Börzsönytől a Zemplénig előfordulnak ezek az őshonos és fokozottan védett fajok, azonos élőhelyen osztozva a helyi lakosokkal. 

2021-ben a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, hagyományteremtő szándékkal megvalósuló Falka Napok célja, hogy megismertesse a nagyragadozókat és élőhelyeiket a lakossággal, valamint bemutassa az együttélés jó gyakorlatait. A rendezvény egyben kiváló bemutatkozási lehetőség a régió termelői és kézművesei számára is.

A fesztiválon többek között a nagyragadozókról és az erdei élővilágról szóló előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, természetfilmeket nézhetnek meg, valamint beszélgethetnek természetfilmesekkel és kutatókkal is. Az esti jó hangulatért a somorjai Varkocs és a magyarországi Sezlony zenekarok felelnek majd – mondta el a Boonnak Rőczei Patrik, Aggtelek polgármestere.

Neked ajánljuk
Háromhetes kisvadmacskát mentettek Keltsük életre a falakat! A növények zenéje zökkent ki a város zúgó monotóniájából Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: boon.hu
Vissza
Hírfolyam