2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hét a csillagok alatt: országos programsorozat a Perseidák hetében

A héten országos csillagászati programsorozat várja az érdeklődőket, a legtöbb esemény augusztus 12. és 14. között, csütörtök, péntek és szombat éjjel lesz. A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét.

Minderre azért kínálkozik jó alkalom a héten, mert augusztus 12-én, csütörtökön tetőzik a Perseida meteorraj, amelynek látványa fényektől védett helyen szabad szemmel is rendkívüli. A hullócsillagokon kívül megfigyelhető a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz és galaxis, valamint a Tejút is.

A programsorozat részeként többek között Baján, Balatonföldváron, Hajdúböszörményben, Salgótarjánban, Szegeden és Zselickisfaludon szerveznek egyebek mellett csillagászati előadásokat, távcsöves bemutatókat, hullócsillaglest, valamint lézeres csillagképtúrákat – részletezi az MTI.

Perseidák: meteor az égbolton egy fa felett Salgótarján közelében 2019. augusztus 13-ra virradóra Fotó: MTI/Komka Péter

Az Egy hét a csillagok alatt közhasznú és ismeretterjesztő kezdeményezés – hangsúlyozzák a szervezők. A programsorozat létrejöttét csillagvizsgálók, egyesületek és szakkörök, valamint amatőr és kutató csillagászok segítették. A programok augusztus 15-éig, vasárnapig tartanak  – áll a közleményben.

Bővebb információk az esemény Facebook-oldalán, illetve a Csillagvizsgáló blogon találhatók.

Neked ajánljuk
Egy hatalmas csillag haldoklását követték nyomon csillagászok (videóval) Gorillák a ködben (életrajzi film) Awaken – Barangolás a Föld körül (filmelőzetes) Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam