2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hét a csillagok alatt: országos programsorozat a Perseidák hetében

A héten országos csillagászati programsorozat várja az érdeklődőket, a legtöbb esemény augusztus 12. és 14. között, csütörtök, péntek és szombat éjjel lesz. A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét.

Minderre azért kínálkozik jó alkalom a héten, mert augusztus 12-én, csütörtökön tetőzik a Perseida meteorraj, amelynek látványa fényektől védett helyen szabad szemmel is rendkívüli. A hullócsillagokon kívül megfigyelhető a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz és galaxis, valamint a Tejút is.

A programsorozat részeként többek között Baján, Balatonföldváron, Hajdúböszörményben, Salgótarjánban, Szegeden és Zselickisfaludon szerveznek egyebek mellett csillagászati előadásokat, távcsöves bemutatókat, hullócsillaglest, valamint lézeres csillagképtúrákat – részletezi az MTI.

Perseidák: meteor az égbolton egy fa felett Salgótarján közelében 2019. augusztus 13-ra virradóra Fotó: MTI/Komka Péter

Az Egy hét a csillagok alatt közhasznú és ismeretterjesztő kezdeményezés – hangsúlyozzák a szervezők. A programsorozat létrejöttét csillagvizsgálók, egyesületek és szakkörök, valamint amatőr és kutató csillagászok segítették. A programok augusztus 15-éig, vasárnapig tartanak  – áll a közleményben.

Bővebb információk az esemény Facebook-oldalán, illetve a Csillagvizsgáló blogon találhatók.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam