2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Októberben folytatódik a szabadonbalaton ökológiai-kulturális programsorozata

A nagy sikerű augusztusi strandakció után – ahol többek között iszapkoktélt és algafagyit is fogyaszthatott a közönség – a szabadonbalaton most az október 2-i NN Ultrabalatonon hívja fel a figyelmet a Balaton páratlan értékeire.

A Balaton olyan természeti adottság, amely minden magyar ember számára meghatározó értéket képvisel. Hatalmas népszerűségéből is következik sebezhető ökológiai egyensúlya. Épségének megőrzése mindannyiunk felelőssége. Erre hívja fel a figyelmet a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa ökológiai tematikájú programelemének felvezető eseménysorozata, amelyet a szabadonbalaton szervez.

A programsorozat augusztusban kezdődött meg Balatonfenyvesen a C:N:P bár elnevezésű strandakcióval. Az eseményen egyebek mellett algafröccs és algafagyi várta a strandolókat. Október 2-ára ismét kreatív akcióval készülnek.

Ezúttal az NN Ultrabalaton egyik váltópontjánál, a Balatonföldvári keleti strandon jelennek meg: különleges italokat kínáló concept bárral, online és offline kiadvánnyal, drónzenével és az emblematikus, mégis többnyire ismeretlen természetes élőhelyeket jelölő útjelöléssel hívják fel a futók és a szurkolók figyelmét a Balaton régiójának ökológiai kérdéseire.

Ízelítő a programokból:

  • Szabadonbalaton concept bár és frissítőállomás:
    tematikus ökológiai folyamatra reflektáló fantáziaitalok.
  • Meditatív drónzene: a monoton/monokrommal közös kollaboráció keretében, a Balaton-meder formái alapján komponált hangokból készült mű egy QR-kód segítségével érhető majd el.
  • Útjelölés: néhány emblematikus, azonban kevésbé ismert természetes élőhely jelölése, amin a futók áthaladnak.
  • A témához kapcsolódó online, illetve limitált számú offline kiadvány a Balaton körüli természetes élőhelyek fontosságáról. Az online változat QR-kóddal lesz elérhető a verseny ideje alatt és röviddel azután.
Fotó: szabadonbalaton

A szabadonbalaton elnevezésű kezdeményezést 2019-ben hozták létre ökológusok, társadalomkutatók, művészek és vízügyi szakemberek. Céljuk a tudományos kutatásokra alapozott, a művészet eszközeit használó érzékenyítés, szemléletformálás és döntéstámogatás a Balaton hosszú távú természeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságával kapcsolatban.

Neked ajánljuk
A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Kenderből és gombából is készülhet bukósisak Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában
Tovább a forrásra: librarius.hu
Vissza
Hírfolyam