2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beszélgetéssorozat indul a klímaválságról a kortárs irodalom bevonásával

Az idén 50 éves Stúdió K Színház formabontó programsorozatában a társulat tagjai, az ország vezető klímatudósai és a közönség együtt igyekszik felmérni az ökológiai válság mértékét és számba venni enyhítésének lehetőségeit.

A négyrészes sorozat egyes alkalmain kortárs prózai és lírai művekből kiindulva, neves szakértők segítségével olyan témákat járnak körül, mint ember és természet viszonya, a zöld átmenet, a munka jövője, az energiapolitika vagy a klímaaktivisták tevékenysége. A cél a józan számvetés és a cselekvésre ösztönzés – áll a színház közleményében.

A Stúdió K tagjai elkötelezett környezetvédők. Ezért döntöttek úgy, hogy a 2021/22-es évad tavaszi szakaszában a művészet szemléltető erejét és a tudomány racionalitását párbeszédbe állítva jelenítik meg a klímaváltozás egyéni és közösségi dilemmáit.

A programsorozatban a színészek tolmácsolásában versek, prózák, drámarészletek segítségével bontják ki az ökológiai válság pszichológiai, etikai vagy filozófiai aspektusait.

Ezt követően természettudósokkal, szociológusokkal, ökológusokkal és jogászokkal beszélgetnek, bemutatva a válság kezelésére tett javaslataikat.

A február 16-án, 19 óra 30 perckor kezdődő első, alapozó jellegű alkalom témája az antropocén lesz, vagyis az a földtörténeti kor, amelyben a Föld ökoszisztémáját már döntő módon az emberi tevékenység határozza meg.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevője Ürge-Vorsatz Diána fizikus, az ENSZ Klímatestületének egyik alelnöke, a CEU professzora; Takács-Sánta András, humánökológus, egyetemi docens, az ELTE Humánökológia mester szakának igazgatója; valamint Antal Miklós mérnök-fizikus, ökológiai közgazdász, az ELTE Humánökológia mester szakának tanára. A beszélgetést Sipos Balázs irodalmár vezeti.

A belépés a rendezvényre ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Neked ajánljuk
Kecskeméten és környékén újra Muzsikál az erdő Kecskeméten és környékén újra Muzsikál az erdő Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva a fiatalokat szólítja meg a Közösségek Hete A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam